Merkel odustala od Vebera na čelu EK

Nemačka kancelarka Angela Merkel definitivno je prihvatila da njen zemljak Manfred Veber neće biti novi predsednik Evropske komisije, posle samita G20 u Osaki.

Izvor: Beta

Subota, 29.06.2019.

11:09

Merkel odustala od Vebera na čelu EK
Foto: EPA-EFE/VIGINIA MAYO / POOL

Merkel je još u sredu nagovestila da bi mogla da odustane od Vebera, čijem imenovanju se protivila Francuska, da bi evropske institucije mogle normalno da rade. Konačnu odluku preneo je nemački list Velt am zontag.

Veber je bio kandidat Evropske narodne partije (EPP), konzervativne grupacije u Evropskom parlamentu. Kako navodi nemački list, šefovi vlada EU prisutni na samitu u Japanu, uz predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, dogovorili su takav izbor posle konsultacija sa šefovima evropskih partija.

Navedeno je da su preostali kandidati za novog šefa Evropske komisije socijal-demokratski kandidat Frans Timermans i neki članovi EPP, a još se pominju i imena evropskog pregovarača za Bregzit Mišela Barnijea, šefice Svetske banke Kristaline Georgieve i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Imenovanja na ključne pozicije u EU bi trebalo da budu završena na sutrašnjem vanrednom samitu u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: