NATO poručuje Moskvi: Ne želimo novu trku u naoružanju

Ministri odbrane NATO razgovaraće o koracima ako Moskva zadrži raketni sistem koji bi, kako tvrde SAD, omogućio kratkoročne nuklearne napade na Evropu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.06.2019.

18:58

NATO poručuje Moskvi: Ne želimo novu trku u naoružanju
Ilustracija: Depositphotos/mbangemann

Time bi bio prekršen sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF) iz 1987.

"Pozivamo Rusiju da postupa odgovorno, no ne vidimo znakove da to Rusija namerava", izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka u sedištu NATO-a u Briselu, prenosi AP.

"Moraćemo da odgovorimo", rekao je on i naglasio: "Sutra ćemo odlučti o narednim koracima u slučaju da se Rusija ne pridržava".

Sporazum INF zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje kopnenih i balističkih raketa sa dometom od 500-5.500 kilometara.

Pentagon je podelio informacije sa NATO saveznicima, tvrdeći da je ruski raketni sistem 9M729 u suprotnosti s ovim ugovorom.

Moskva poručuje da ove rakete imaju domet manji od 500 kilometara i insistira na tome da su SAD i same prekršile sporazum INF. Stoltenberg je odbio da objasni koje korake bi NATO mogao da preduzme, ali je rekao da se neki mogu sprovesti "prilično brzo".

"Za druge", rekao je on," trebaće više vremena ".

Stoltenberg je dodao i da je preostalo još samo pet nedelja za Rusiju da spasi sporazum.

On je poručio i da će odgovor NATO biti defanzivan, odmeren i koordiniran.

"Nećemo preslikavatii ono što Rusija čini, mi ne nameravamo da raspoređujemo nove nuklearne projektile na tlu Evrope. Ne želimo novu trku u naoružanju'', podvukao je generalni sekretar NATO.

Šta god da bude odlučeno, malo je verovatno da će nove mere biti objavljene pre 2. avgusta, navodi agencija i naglašava da NATO ovim pokušava da ohrabri Rusiju da učestvuje na sastanku ambasadora sledeće nedelje kako bi razgovarali o tom pitanju, s obzirom na to da je vremena da se spasi sporazum INF sve manje, a on se smatra osnovom za evropsku odbrambenu strategiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: