Francuski novinar koji je pisao o Srbima na KiM ima poruku za one kojima se to nije dopalo

Žan Kristof Bison, zamenik glavnog urednika Figaroa, koji je pisao reportažu o Srbima na KiM na deset strana naslovljenu "Srpski duh otpora", na meti je kritika

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2019.

08:41

Francuski novinar koji je pisao o Srbima na KiM ima poruku za one kojima se to nije dopalo
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Kako je ranije kazao osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon, njih dvojica susreli su se sa pretnjama i osudama "proalbanskih francuskih novinara".

Bison je sada na Tviteru podelio tekst još jednog francuskog magazina koji je pisao o Kosmetu uz poruku onima kojima se nije dopala reportaža o Srbima na KiM u Figarou.

"Svima onima kojima smeta reportaža o drami Srba na KiM u Figarou poručujem - nastavićemo da radimo svoj posao. Sudeći prema čitanosti magazina Marjanelnedelju dana kasnije, nismo sami", napisao je on na Tviteru.

"Marjanel" je objavio tekst pod naslovom "Kosovski rat: 20 godina kasnije, etnička zagonetka ostaje".

U delu teksta dostupnom na sajtu lista podseća se da je marta 1999. godine taj nedeljnik objavio uvodnik Žan-Fransoa Kana u kome je izneto protivljenje NATO bombardovanju Beograda i iznosi viđenje situacije na KIM 20 godina kasnije uz ocenu da je "atmosfera i dalje napeta".

Reportaža o životu Srba na KiM objavljena u francuskom listu "Figaro" istinski govori o humanitarnoj situaciji u srpskim enklavama na KiM, izjavio je ranije Gujon.

On je dodao da zasluge za reportažu idu trojici hrabrih novinara francuskog magazina, ocenjujući da nije lako na Zapadu, u Francuskoj, biti objektivan kada su u pitanju ispolitizovane teme.

"Oni su napravili fenomenalnu repotažu koja istinski govori o humanitarnoj situaciji u enklavama na Kosovu i Metohiji", ocenio je Gujon.

Istakao je da je "Figaro" najčitaniji i najprodavaniji časopis u Francuskoj i da će svaki čitalac imati priliku da se upozna sa onim što se dešava na KiM već 20 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: