Pompeo sa liderima S. Arabije i UAE o koaliciji protiv Irana

Državni sekretar SAD Majk Pompeo razgovarao je sa liderima Saudijske Arabije i UAE o borbi protiv "vojne pretnje Irana" stvaranjem međunarodne koalicije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.06.2019.

22:55

Pompeo sa liderima S. Arabije i UAE o koaliciji protiv Irana
EPA-EFE/Ron Przysucha / US STATE DEPARTMENT

U međunarodne koaliciju bi bile uključene azijske i evropske zemlje.

Pompeo se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sreo sa princom prestolonaslednikom emirata Abu Dabi šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom kojem je pokušao da "proda ideju" administracije predsednika Donalda Trampa o pomorskoj bezbednosti u Persijskom zalivu, u vreme pojačanih tenzija sa Iranom.

Pompeo je navodno preneo prestononasledniku da taj plan predviđa uključivanje UAE, Saudijske Arabije i još 20 zemalja, prenosi AP.

Pompeo je, u prisustvu novinara koji su putovali sa njim, rekao prestolonasledniku da bi se plan oslanjao na učešće regionalnih saveznika i njihovih vojnika. Pompeo je u Ujedinjene Arapske Emirate doputovao nakon posete Saudijskoj Arabiji, gde je sa kraljem Salmanom i prestolonaslednikom Mohamedon bin Salmanom u Saudijskoj Arabiji razgovarao o zaštiti brodova u Persijskom zalivu.

Pre polaska u Saudijsku Arabiju, Pompeo je najavio da će razgovarati sa zvaničnicima u Persijskom zalivu, kao i u Aziji i Evropi jer planira stvaranje međunarodne koalicije protiv Irana. Američki predsednik ranije je u ponedeljak je potpisao ukaz kojim se, nakon obaranja američkog drona prošle nedelje, uvode dodatne sankcije Iranu.

On je dodao da će te sankcije biti usmerene na vrhovnog vođu te zemlje ajatolaha Ali Hamneija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: