Sijarto: Nefer odlaganje pristupnih pregovora S. Makedoniji, objašnjenje smešno

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da je odlaganje početka pristupnih pregovora EU sa S. Makedonijom "nefer", a objašnjenje "smešno".

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2019.

19:05

Sijarto: Nefer odlaganje pristupnih pregovora S. Makedoniji, objašnjenje smešno
EPA/VASSIL DONEV

"Odlaganje početka pristupnih pregovora je mnogo nefer prema Severnoj Makedoniji, jer svi su znali za rokove i bilo je dovoljno vremena da se pripreme. Argument o nedostatku vremena je, po meni, smešan, jer ste zemlja kandidat već 14 godina i to je dovoljno vremena", rekao je Sijatro.

On je to izjavio posle sastanka u Skoplju s vicepremijerom Severne Makedonije za evropska pitanja Bujarom Osmanijem.

Gost je istakao da Mađarska proces proširenja EU smatra jednim od najvažnijih i da veruje da je proširivanje na region Zapadnog Balkana u pravom interesu Unije, kako ekonomskom, tako i bezbednosnom.

"Verujemo da je proširenje EU pravi interes same Unije i zato smatramo da je odluka o odlaganju početka pregovra veliki gubitak za EU i u suprotnosti s interesima Mađarske. Mi smo susedna država ovom regionu i zato smo osetljivi na značenje i potrebu evrointegracija", rekao je Sijatro.

Sijarto je, kako su preneli makedonski mediji, istakao da će Mađarska nastaviti da podržava Severnu Makedoniju radi uspešne evrointegracije, kao i stabilnosti granice, na kojoj su već raspoređene zajedničke snage.

"Mi smo za hitan početak pristupnih pregovora Severne Makdonije i EU. Kao zemlja sused Zapadnom Balakanu mnogo smo osetljivi po tom pitanju i znamo značaj proširenja EU u ovom regionu, a znamo i razliku između stabilnog i nestabilnog stanja u ovom regionu", rekao je ministar spoljnih poslva Mađarske

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: