Tramp: 10 minuta pre napada na Iran rekao sam "stop", ne žuri mi se

Američki predsednik Donald Tramp izdao naredbu da se napadne Iran, nakon što je ta zemlja oborila američki ratni dron. Na Tviteru objašnjava zašto je odustao.

Izvor: B92

Petak, 21.06.2019.

15:58

Tramp: 10 minuta pre napada na Iran rekao sam
Foto: EPA-EFE/Charly Triballeau

Tramp je naređenje o napadu povukao kada su američki ratni avioni i brodovi već bili na položajima za napad na odabrane mete, a svoj postupak objasnio je napisavši na Tviteru da je odlučio da "napad ne bi bio proporcionalan obaranju američkog drona".

"Iran je u ponedeljak oborio dron koji je letao iznad internacionalnih voda. Bili smo spremni da tokom noći napadnemo tri mete, a onda sam pitao - koliko će ljudi poginuti? General mi je rekao da će biti 150 žrtava", naveo je on

"Deset minuta pre napada povukao sam naređenje i stopirao akciju. To ne bi bilo proporcionalno obaranju vojnog drona. Ne žuri mi se, naša vojska je obnovljena, nova i spremna za akciju, najbolja je na svetu. Sankcije razaraju Irance sve više. Iran nikad neće imati nuklearno oružje, ne protiv SAD i ne protiv sveta!", napisao je Tramp na Tviteru.

Prema najnovijim informacijama koje dolaze iz Teherana, Iran je na nišanu imao i američki avion, u kom je bilo 35 ljudi, ali se od gađanja te letelice uzdržao.

Pročitajte još:

- Jutros je zaista mogao izbiti rat: Tramp naredio napad na Iran, avioni su već bili u vazduhu

- Iran: Znali smo za napad, Tramp nas je upozorio

- Tramp: Iransko obaranje drona je možda greška nekog ko je nemaran i glup

- Iran objavio snimak rušenja američkog drona VIDEO

- Putin: Ako SAD upotrebe silu protiv Irana dogodiće se katastrofa

- SAD imaju dokaz da je dron pao u međunarodne vode?

- Iran oborio američki špijunski dron i poručio: Ovo je naša crvena linija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: