Iran: Znali smo za napad, Tramp nas je upozorio

Kako piše Rojters, Iran je za napad znao. Upozorio ih je lično Tramp i to preko države Oman, koja je Iranu prenela poruku o nadolazećem napadu.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 21.06.2019.

10:35

Iran: Znali smo za napad, Tramp nas je upozorio
Foto: Depositphotos/inBrackets

Tako je Teheranu faktički dato vreme da reaguje.

"Tramp je u poruci naveo da je protiv bilo kakvog rata sa Iranom i da želi da razgovara sa Teheranom o različitim pitanjima. On je dao kratak rok za odgovor, ali je Iran odmah odgovorio da je na vrhovnom vođi ajatolahu Ali Hameneiju da odluči o tom pitanju", izjavio je jedan od zvaničnika.

Drugi zvaničnik je naveo da je Teheran jasno stavio do znanja da je vrhovni vođa protiv bilo kakvih razgovora, ali da će mu poruka biti prosleđena kako bi doneo odluku.

“Rekli smo omanskom zvaničniku da će svaki napad na Iran imati regionalne i međunarodne posledice”, dodao je zvaničnik.

Podsetimo, Njujork tajms objavio je danas da je američki predsednik Donald Tramp u četvrtak izdao naredbu o vojnom udaru na Iran, ali je u poslednjem trenutku tu odluku povukao.

Kako prenose američki mediji, ratni vojni avioni i brodovi već su bili postavljeni na pozicije za udare na iranske ciljeve.

Udari su zakazani za petak pre zore kako bi se smanjio rizik za iransku vojsku ili civile, dodaje se.

Odnos između SAD i Irana eskalirao je do tačke ključanja kada je Iranska revolucionarna garda objavila da je oborila američki špijunski dron i poslala snimak kao dokaz.

Pre toga tenzije su rasle zbog dva odvojena napada na tankere pune nafte u vodama Omanskog zaliva, a za koje Vašington okrivljuje Iran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: