Sputnjik: Detalji scenarija kojim Crna Gora kreće u otimanje srpskih svetinja

Zakon o slobodi veroispovesti kasno uveče je objavljen na sajtu Vlade Crne Gore, a ujutru ga je objavila Venecijanska komisija, koja je jedno od tela SE.

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 20.06.2019.

08:19

Sputnjik: Detalji scenarija kojim Crna Gora kreće u otimanje srpskih svetinja
Foto: ollirg06/Depositphotos/Ilustracija

Ovo svedoči o tome da su svemu prethodile pripreme, a možda i neki sinhronizovani rad, navodi Sputnjik.

Mitropolija crnogorsko-primorska oformila je pravni tim koji namerava da spreči usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti, kojim se pokušava otimačina imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Jedan od članova je dr Vladimir Leposavić, koji je specijalizirao u oblasti međunarodnih ljudskih prava na Pravnom fakultetu u Vašingtonu, a doktorirao je u Beogradu baveći se zaštitom etničkih, verskih i jezičkih prava manjina, ističe Sputnjik.On kaže da ne treba biti stručnjak da bi se shvatilo šta se dešava.

Prema njegovim rečima, čak su i komunističke uredbe bile pravednije prema crkvama jer su pogađale sve, dok ovaj crnogorski zakon pogađa samo SPC. Kako ističe, SPC sada treba da dokaže da je pre 1918. bila vlasnik svoje imovine, a ni sam način tog dokazivanja nije jasan.

"Ne pominje se postupak, ne pominje se sud, ne pominje se procedura dokazivanja. Ovaj Zakon bi zapravo trebalo da omogući upravnom organu da, ne u sudskom, već u upravnom postupku, koji je okrnjen i mračan, omogući organu uprave, dakle Ministarstvu, a ne sudu, da popiše imovinu i izvrši prepis prava vlasništva", objašnjava Leposavić.

Leposavić dodaje da je Vlada Crne Gore već prekršila i sopstvena pravila, jer je predlog usvojen bez javne debate. "I sam način kako je predstavljen javnosti govori o tome da se na njemu radilo zakulisno", kaže on.

"Zakon je kasno uveče objavljen na sajtu Vlade, a već ujutro objavila ga je, prevedenog na engleski, na svom sajtu Venecijanska komisija, koja je jedno od tela Saveta Evrope. Ovo svedoči o tome da su svemu prethodile pripreme, a možda i neki sinhronizovani rad", upozorava ovaj stručnjak.

"Simptomatično je i to da su predstavnici Venecijanske komisije na razgovore o spornom Zakonu došli u vreme državnih praznika, odnosno neradnih dana, pa su predstavnici pravnog tima SPC imali problem da dođu do arhive i službenih prevodilaca. Nemoguće je poverovati u toliko čudnih slučajnosti, ali ja ipak verujem da oni ne mogu dati pozitivno mišljenje o celom tekstu Zakona, a sličan predlog odbili su 2015. godine", podseća sagovornik Sputnjika.

Mišljenje Venecijanske komisije biće poznato 21. juna. I ako bude negativno, rad na odbrani vrednosti koje su napadnute će se nastaviti. Mitropolija ima i mogućnost da tuži državu pred Evropskim sudom za ljudska prava, jer je prekršila međunarodno pravo, nacvodi Sputnjik.

"Ovo je poslednja stanica ka potpunom brisanju identitetskih osnova i ka dovršavanju svih uslova za inženjering stvaranja jednog naroda, što meni ne bi smetalo da nije inžinjering uništavanja drugog, u ovom slučaju, istorijski prvog naroda. Bitno je da se svi politički akteri, budući ili sadašnji, uozbilje, da na najbolji način shvate ozbiljnost ove situacije. U ovom trenutku je važno zajedničko delovanje, Srbima je najvažnije da sačuvaju ono što im je zaista najvažnije", poručuje Leposavić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: