Šormaz: Najbolje za Srbiju da se pitanje odnosa BG i PR završi pre izbora u SAD

Za Srbiju bi bilo najbolje da se pre izbora u SAD završi pitanje odnosa Beograda i Prištine, uz pomoć Domalda Trampa i SAD, izjavio je Dragan Šormaz.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.06.2019.

22:50

Šormaz: Najbolje za Srbiju da se pitanje odnosa BG i PR završi pre izbora u SAD
Foto: Screenshot/You Tube/O2

Šef parlamentarne delegacije Srbije u skupštini NATO je u emisiji Stav TV O2 rekao da bi tek onda Trampova pobeda i osvajanje drugog mandata Srbiji doneli benefite.

On je istakao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić radi na poboljšanju odnosa sa SAD i da su rezultati vidljivi.

"Za Srbiju je važno da ima dobre odnose sa SAD i da postane kredibilan, lojalan i predvidiv saveznik SAD. Kada smo bili u toj poziciji uvek smo kao država i narod napredovali. Vreme je da se mi sa nekim stvarima realno suočimo kao nacija, kao narod, o tome je pričao predsednik Vučić u parlamentu i nije bilo lako da kaže sve što je izrekao, ali to je ono što je budućnost i što moramo da uradimo ako želimo da idemo dalje", naglasio je Šormaz.

Kako je rekao, Srbija treba da postane članica EU i da održava prijateljske odnose i sa Rusijom, Kinom, Indijom, Brazilom i svima drugima sa kojima može, ali je primetio da kod nas postoji jedna “lažna slika nečije moći”.

Direktor Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative Milan Krstić, gostujuči u emisiji Stav TV O2, složio se da bi bilo najbolje da se pitanje Kosova i Metohije reši pre predsedničkih izbora u toj zemlji, uz pomoć Donalda Trampa, što bi američki predsednik mogao da predstavi kao svoj diplomatski uspeh.

Krstić je ukazao da Srbija nije više toliko popularna tema u SAD s obzirom da nismo više toliko žariste, ali i ocenio da bi, ako dodje do nekakvog sporazuma između Beograda i Prištine, gde bi Amerika bila faktor koji bi doprineo tom sporazumu, Tramp sasvim sigurno to pokušao da prikaže kao svoj spoljno politički uspeh.

"Time bi demonstrirao kako je Amerika uticaj faktor u evropskom dvorištu i kako svojim bilateralnim pristupom može da uradi više nego Evropa kroz svoju normativnu moć", rekao je Krstić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: