Analiza IFIMES: Rama je albanski Milošević

Albanski premijer Edi Rama, sudeći prema njegovom političkom delovanju, sve više podseća na "albanskog Miloševića", ističe se u analizi IFIMES.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.06.2019.

21:50

Analiza IFIMES: Rama je albanski Milošević
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani i upozorava da aktuelna situacija u Albaniji najviše zabrinjava, jer već sada postoje naznake mogućeg građanskog rata.

U najnovjoj analizi tog instituta o aktuelnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, analitičari ističu da u Albaniji može doći do oružanog konflikta.

Put ka stabilizaciji situacije u Albaniji vide u formiranju tranzicione vlade, koja će pripremiti teren za fer i poštene izbore, jer, kako upozoravaju, u suprotnom Rama će Albaniju uvesti u građanski rat.

"Briselska administracija slovi kao poprilično korumpirana, analitičari i istraživači često navode primer albanskog premijera Edija Rame, koji je na sumnjiv način i koji se povezuje sa korupcijom uspeo da ostvari određene nedozvoljene uticaje u Briselu", navodi se, između ostalog, u analizi IFIMES-a.

Podseća se da je Albanija 1991. i 1997.već bila na rubu građanskog rata. Analitičari albansku opoziciju vide kao najdržavotvorniju od svih opozicija u regionu, koja se, kako ističu, snažno suprotstavlja "omraženom režimu Edija Rame".

Oni smatraju i da je odlaganje lokalnih izbora u Albaniji, zakazanih za 30.jun ove godine, neizbežno.

Ukazuje se da se aktuelna događanja u Albaniji i prisutna nestabilnost u regionu pokušavaju preneti na Srbiju.

Opravdano se, kažu, stoga postavlja pitanje kome odgovara izazivanje haosa na Balkanu i koje se namere skrivaju iza toga.

Smatraju da je važno obezbediti mir i stabilnost u regionu i upozoravaju da bi svaka destabilzacija Srbije mogla ugroziti celi region i pokrenuti spiralu nasilja.

U osvrtu na stanje u drugim zemljama u analizi IFIMES-a se ukazuje da iako su sve sve države Zapadnog Balkana pogođene maćehinskom politikom EU, u poslednje vreme ta politika najviše štete nanosi Srbiji i Severnoj Makedoniji.

"Nerešavanje kosovskog pitanja drži celi region u stanju neizvesnosti i latentne nestabilnosti. Uvođenje taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine dodatno komplikuje ionako komplikovane odnose u regionu. Severna Makedonija je napravila istorijski napredak pod vodstom premijera te države Zorana Zaeva i zaslužila je, da joj se odredi datum za početak zvaničnih pregovora sa EU, a EU još uvek okleva", ukazuju analitičari i ističu da takvo ponašanje zvaničnog Brisela može se vratiti kao bumerang samoj EU, jer bez jasne politike prema Zapadnom Balkanu i proširenju za EU ovaj prostor može biti zauvek izgubljen.

Države Zapadnog Balkana, smatraju analitičari, mogu promeniti svoju geopolitičku orijentaciju, posebno u situaciji kada se EU nalazi u dubokoj krizi i kada se ne zna njena predvidljiva budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: