Juče - "hoćemo srpski na svim fakultetima", danas - manje mesta za studente srpskog

Upravnici katedri Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu obavešteni su da je broj budžetskih mesta za srpski jezik i srpsku književnost smanjen.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 18.06.2019.

20:10

Juče -
Ilustracija: Depositphotos/diego_cervo

Ovo je izazavalo revolt profesora na Katedri za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima koji smatraju da Ministarstvo, ukidajući ova budžetska mesta, direktno umanjuje zainteresovanost budućih studenata za nacionalne grupe.

Istovremeno, drugo ministarstvo veliki deo svog angažmana bazira upravo na akciji "Negujmo srpski jezik".

"Umanjujemo zainteresovanost za studiranje srpskog jezika i književnosti u momentu kada Odbor za standardizaciju srpskog jezika i druge institucije koje se brinu o srpskom jeziku ulažu ogromne napore da bi sprečile akreditaciju studijske grupe za tzv. bosanski jezik na državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Srpski jezik se povlači pred nekakvim bosanskim usred Srbije" kaže upravnik Katedre prof. dr Rajna Dragićević i citira poslednju rečenicu u predlogu nastavnog plana za "bosanski" koja glasi:

"Studijski program sadrži dovoljno elemenata srpskog jezika i književnosti čime se studenti osposobljavaju za izvođenje nastave srpskog jezika i književnosti u osnovnim školama."

Ona se pita da li ćemo dopustiti da u srpskim školama srpski jezik predaju novopazarski stručnjaci za "bosanski" jezik.

Prof. Dragićević podseća i da se Odbor za standardizaciju, katedre za srpski jezik širom Srbije i druge institucije zalažu za uvođenje srpskog jezika kao obaveznog predmeta na svim fakultetima i dodaje da je, ako se ovaj plan ostvari, potreban veći, a ne manji broj profesora srpskog jezika.

Takođe, ističe da najveći broj studenata koji završi nacionalne grupe ostaje u zemlji, a mnogi od njih će se vratiti u rodno mesto.

"Filološki fakultet treba da uvodi izučavanje novih jezika i kultura, ali ne na račun srpskog jezika i književnosti. Možemo pozdraviti uvođenje kineskog ili bilo kog drugog jezika u osnovne škole, ali nikako to ne treba učiniti tako što će se umanjiti fond časova srpskog jezika", upozorava prof. Dragićević.

Kako je objasnila, nedopustivo je da brigu o nacionalnom identitetu dovodimo u pitanje zato što prošle godine budžet nije bio popunjen.

"Neće, nažalost, biti popunjen ni ove, a verovatno ni sledeće, ali bi bilo bolje da se angažujemo na povećavanju interesovanja budućih studenata za nacionalne nauke nego da ih ukidamo. Niko se osim nas samih neće i ne može brinuti o našem opstanku", zaključuje ona.

Katedre za srpski jezik i srpsku književnost uputile su juče protestno pismo dekanskom kolegijumu i Naučno-nastavnom veću Filološkog fakulteta u kome traže da se ništa ne menja nedelju dana pred upis brucoša, pa ni budžetske kvote za upis, pišu "Večernje novosti".

Time se, ističu, krši i procedura jer odluku o upisnim kvotama može da donese samo Nastavno-naučno veće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: