Misterija bez kraja: Nove tvrdnje o pilotu MH370 i njegovom poslednjem potezu

Američki stručnjak Vilijam Longaviš tvrdi da je pilot nestalog boinga "Malezijan erlajnsa" u martu 2014. namerno podigao avion na visinu veću od 12.000 metara.

Izvor: B92

Utorak, 18.06.2019.

11:40

Misterija bez kraja: Nove tvrdnje o pilotu MH370 i njegovom poslednjem potezu
Foto: Gettyimages/ LSIS Bradley Darvill/Australia Department of Defence

Kako navodi, on je to uradio da bi se pritisak u kabini spustio dovoljno da putnici u avionu preminu pre pada u more.

Kapetan Zaharije Ahmad Šah upravljao je letom MH370 u kojem je bilo još 238 osoba kada se strmoglavio u južnom delu Indijskog okeana, kako je zvanično navedeno.

Longaviš je u novom izveštaju za magazin "Atlantik" izneo svoje mišljenje o tome kako je došlo do ove tragedije, a istraživao je i privatni život pilota Šaha, prenosi "Jutarnji list".

Kobne noći oko 1:10 h pilot je preuzeo upravljanje kontrolnom tablom kada je avion bio na visini od oko 10,6 kilometara, a avionom je upravljao sve do 1:21 h kada je nestao s radara.

Inženjer Majk Eksner uverava u razgovoru za "Atlantik" da se avion peo skroz do visine od 12.200 metara uzrokujući brzo onesposobljavanje i smrt svih u kabini.

"Namerna dekompresija u kabini bio bi očigledan i verovatno jedini način da se ukloni potencijalno neposlušna kabina", dodao je Longaviš.

"Putnici u kabini bili bi onesposobljeni za nekoliko minuta, izgubili bi svest i nežno umrli bez gušenja ili hvatajući vazduh", kažu stručnjaci.

Najistaknutija i najverovatnija teorija u ovoj fazi je da je Šah namerno oborio avion.

Dugogodišnji Šahov prijatelj, takođe pilot boinga 777, koji nije želeo biti imenovan, došao je do zaključka da je kapetan Zaharije Ahmad Šah srušio avion verovatno prevarivši svog kopilota Farika Hamida, koji je bio na završnom letu obuke, da napusti kokpit.

"Zaharije je bio propitivač na obuci. Samo je morao reći: 'Idi proveri nešto u kabini', i kopilot bi otišao", kaže prijatelj.

Motiv zbog kojeg je Šah srušio avion u okean još je misterija, ali njegov prijatelj je upozorio da je imao haotičan privatni život i da je bio krhkog emocionalnog stanja.

"Zaharijev brak bio je loš. U prošlosti je spavao s nekoliko stjuardesa. Pa šta? Svi to radimo. Letiš širom sveta s tim predivnim devojkama. Ali njegova je žena znala za afere", rekao je Šahov prijatelj dodajući da je loše emocionalno stanje mogući motiv za ovaj suludi potez.

Osim burnog privatnog života, kapetan leta MH370 bio je vrlo aktivan na društvenim mrežama često ostavljajući "nezgodne" komentare na stranici manekenkama na Fejsbuku.

Osim komentara s jasnim seksualnim aluzijama, Šah je često kritikovao malezijske vlasti i tadašnjeg premijera Nadžiba Razaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: