Milanović: Vidim sebe kao predsednika moderne Hrvatske, bez bodljikave žice

Bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da želi da postane predsednik moderne, progresivne, znatiželjne i otvorene Hrvatske.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2019.

20:10

Milanović: Vidim sebe kao predsednika moderne Hrvatske, bez bodljikave žice
Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

"Vidim sebe kao predvodnika i kandidata moderne Hrvatske koja se ne boji, koja je progresivna, koja nema strah od nepoznatog, koja se ne ograđuje bodljikavom žicom. Izgubiti se može, odustati se ne može", rekao je Milanović na konferenciji za novinare na kojoj je zvanično objavio svoju kandidaturu za predsednika Republike.

On je zahvalio SDP na podršci i ocenio da je Hrvatska u "popravljivom stanju" i dodao da on ima veliko političko i životno iskustvo. Milanović je ukazao da je ovo prvi put da ide u političku borbu kao neko ko nije "anketni medijski favorit".

"Pod pritiskom moraš znati i hteti da živiš. Sve osim pobede bilo je poraz i fijasko. Nisam uvek uspevao da udovoljim tim standardima i u ovu priču i avanturu ulazim rasterećeniji, jer skoro sve sada zavisi o meni", naglasio je Milanović.

Na pitanje da li je promenio svoj stav o važnosti funkcije čefa države, Milanović je odgovorio da nije, i dodao da dok Hrvatska ne promeni oblik vlasti, neko mora da obavlja funkciju predsednika.

Milanović nije hteo da komentariše mandat aktuelne predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja još nije zvanično saopštila da li će tražiti novi petogodišnji mandat.

On je rekao i da bi, ako uspe da pobedi na tim izborima krajem ove godine, Hrvatska bila država "sa stavom".

"To poslednjih godina nismo videli, ne zato što osobe koje vode Hrvatsku to ne žele, već zato što nisu u stanju", dodao je bivši lider SDP i najavio da će slogan njegove kampanje biti "Predsednik s karakterom".

Predsednik SDP Davor Bernardić izjavio je ranije danas da je Predsedništvo stranke podržalo njegov predlog da Milanović bude kandidat te stranke za predsednika Hrvatske.

Odluka Predsedništva još treba da dobije podršku Glavnog odbora SDP.

O Milanovićevoj kandidaturi mediji su mesecima spekulisali, ali se on do danas nije oglašavao.

Zoran Milanović bio je predsednik SDP od 2007. do 2016, a Vladu Hrvatske vodio je od kraja 2011. do početka 2016.

Po odlasku s mesta lidera SDP i premijera, Milanović se posvetio privatnom biznisu. Po pisanju medija, bio je i savetnik premijera Albanije Edija Rame.

Pretpostavlja se da će uz podršku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) aktuelna predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović krenuti u trku za novi mandat, ali ona to još nije objavila.

Ona je na poslednjim izborima, kao kandidatkinja HDZ u drugom krugu pobedila tadašnjeg predsednika Ivu Josipovića iz SDP.

Izbore raspisuje Vlada Hrvatske u roku koji omogućava da se oni održe najmanje 30, a najviše 60 dana pre isteka mandata predsednika.

Poslednji predsednički izbori bili su 28. decembra 2014, a drugi krug 11. januara 2015.

Aktuelna predsednica zvanično je stupila na funkciju 19. februara 2015.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: