EU: Potrebna jasnija slika, moramo da budemo veoma oprezni

Članice EU i dalje traže dodatne informacije o tome ko bi mogao da bude odgovoran za napade na dva naftna tankera u blizini Ormuskog moreuza.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2019.

13:59

EU: Potrebna jasnija slika, moramo da budemo veoma oprezni
EPA-EFE/ STRINGER

EU poziva na maksimalnu uzdržanost povodom tog incidenta.

Na današnjem sastanku šefova diplomatija članica EU, Nemačka i druge zemlje insistirale su da im je potrebna jasnija slika pre nego što se upuste u diplomatski konflikt koji bi mogao da ima ozbiljne posledice na Bliskom istoku.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo optužuje Iran i smatra da su to bili "napadi na komercijalne brodove i slobodu navigacije, sa jasnom namerom da im uskrate prolaz kroz Ormuski moreuz".

Sa američkom diplomatijom saglasni su i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i u Saudijskoj Arabiji.

Iran odbacuje sve optužbe.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas rekao je da američki i britanski obaveštajni podaci treba da budu upoređeni s informacijama drugih saveznika.

"Moramo da budemo veoma oprezni", smatra Mas.

On je dodao da Nemačka još prikuplja informacije o tom slučaju i da su do sada izneti dokazi koji "dolaze od jedne strane".

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je da nije vreme da se započinje bilo kakva akcija bez odgovarajućih informacija.

"Maksimalna uzdržanost i mudrost treba da budu primenjene", rekla je Mogerinijeva uoči mesečnog sastanka šefova diplomatija u Luksemburgu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: