Nova provokacija iz CG: Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve izvređao Irineja i SPC

Mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo rekao je da su Hram Hristovog Vaskrsenja napravili Srbi, ali crnogorskim novcem.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.06.2019.

21:00

Nova provokacija iz CG: Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve izvređao Irineja i SPC
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

On je za Radio Sarajevo, povodom reakcija patrijarha Irineja i SPC u vezi sa imovinom SPC u Crnoj Gori, rekao da "iz kontejnera svašta može da izlazi".

"Srpski patrijarh Irinej, siromah, ne zna mnogo. On misli ako se nekome da vlast da može da govori bilo šta. On, recimo, govori da je srpska republika u Bosni, srpska republika Srbije, a Crna Gora da je država Srbije. Nikako da se otresu 'velike Srbije'. Srpska pravoslavna crkva, Srbija, njeni izvesni političari čak govore da je Crna Gora najkompletnija 'srpska država' ", rekao je Mihailo.

On je to rekao povodom izjave patrijarha Irineja da ono što sada čini i nagoveštava da čini predsednik Crne Gore Milo Đukanović izaziva čuđenje čitavog sveta i poželeo mu da mu "Bog da uma da razmisli šta čini i da ne zasluži prokletstvo i osudu celog srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve".

Kaže i da, prema stanovištu SPC i države Srbije, Crnogorci "u osnovi nemaju ništa".

"Oni smatraju da je ovo srpska zemlja, srpska crkva, srpski jezik, srpska istorija, srpska politika, srpski su svi spomenici... Kao da smo mi neki došljaci...", rekao je Mihailo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: