"Zabrinjava porast islamskog radikalizma u BiH, apsurdno što to ne zanima strane diplomate"

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da veoma zabrinjava porast islamskog radikalizma u BiH.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.06.2019.

12:05

Ilustracija: Depositphotos/zabelin

Ona je naglasila i da je apsurdno što se tim pitanjem, kao i povratkom džihadista, ne bavi niko od stranih diplomata u BiH.

Cvijanovićeva je istakla da, nažalost, ti krugovi međunarodne zajednice zatvaraju oči na prijetnju.

"Mi imamo jasan zakon u BiH - onaj koji ide na strana ratišta mora biti strogo kažnjen, a imamo slučajeve ljudi koji su ratovali na strani terorista koji dobijaju blage kazne, kao da su išli raditi negđe na bauštelu, a ne ubijati i terorisati ljudi", rekla je Cvijanovićeva za "Večernji list", izdanje za BiH.

Ona je, prenosi Srna, podsetila da je svaki teroristički napad koji je izveden u svijetu na neki način povezan sa BiH, bilo da je reč o oružju ili dokumentima i navela primere Njujorka i Madrida.

Cvijanovićeva je napomenula da je terorističkih napada bilo i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, a da je od nekoliko ambasadora zapadnih zemalja, kada ih je pitala šta misle o tim teroristima, dobila odgovor da, gledano prema postotku u odnosu na broj stanovnika, to nije veliki broj.

"Zamislite tako stupidan odgovor. Umjesto da kažu kako ćemo zajednički riješiti taj problem. Dovoljan je samo jedan takav da pobije stotine ljudi. A kad neko danas javno govori o tome, Bošnjaci ga napadnu. To je velika sramota, jer mi ne govorimo o narodu, već o teroristima koji nam svima mogu nanijeti zlo", rekla je Cvijanovićeva.

Predsednik RS je istakla i da je zabrinjava problem sa migrantima, jer osim bezbednosne, predstavljaju i zdravstvenu pretnju, a ovde nema uslova za njihovo zbrinjavanje.

Kada je riječ o rezervenom sastavu policije Republike Srpske, Cvijanovićeva smatra da je Republici Srpskoj potreban rezervni sastav, jer je mnogo jeftiniji, a i baviće se elementarnim nepogodama da taj posao ne radi policija i drugi organi.

Ona je poručila da Srpska imamo pravo i legitimitet da formira rezervni sastav, što ima u svakoj zemlji članici EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: