Saudijska Arabija presrela bespilotnu letelicu, jemenski pobunjenici obećali "bolne dane"

Saudijska Arabija presrela je bespilotnu letelicu koju su jemenski šiitski pobunjenici usmerili ka saudijskom gradu Abha na jugu.

Izvor: B92

Nedelja, 16.06.2019.

10:06

Saudijska Arabija presrela bespilotnu letelicu, jemenski pobunjenici obećali
Ilustracija: Depositphotos/conceptw

Letelica je oborena i u tom napadu nije bilo žrtava ni materijalne štete, navela je arapska vojna koalicija koju predvodi Rijad i podržava jemensku vladu protiv pobunjenika plemena Huti.

Televizija Hutija Al Masirah je prenela da su šiitski pobunjenici preuzeli odgovornost za napad i obećali "bolne dane" Saudijskoj Arabiji.

Ti pobunjenici su poslednjih nedelja povećali napade bespilotnim letelicama na Saudijsku Arabiju, koja vojne interveniše u Jemenu od 2015. godine predvodeći arapsku vojnu koaliciju.

Ta koalicija je kao odgovor povećala vazdušne napade na položaje Hutija na severu Jemena.

Ti napadi se događaju u trenutku rastućih tenzija u regionu, gde Vašington i Rijad optužuju Iran za napade na tankere u Omanskom (Arabijskom) moru, što Iran odbacuje.

U Jemenu je u građanskom ratu od marta 2015. poginulo oko 10.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbeglištvu.

Jemen, koji je pogođen i teškom humanitarnom krizom, važi za jednu od najsiromašnijih zemalja na Bliskom istoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: