Haškim osuđenicima iz Srbije najteže u Estoniji

Srbija će na Savetu bezbednosti za haške osuđenike iz Srbije koji služe kaznu u drugim zemljama, tražiti da budu vraćeni u domovinu radi odsluženja kazne.

Izvor: Tanjug

Subota, 15.06.2019.

10:48

Haškim osuđenicima iz Srbije najteže u Estoniji
Foto. EPA-EFE/Justin Lane

Ovaj plan za 17. jul, kada će Srbija ponovo pokrenuti inicijativu da njeni državljani osuđeni u Haškim tribunalom, a nalaze se na odsluženju kazne u drugim zemljama, kaznu odsluže u domovini, potvrdila je za "Večernje novosti" ministarka pravde Nela Kuburović.

"Od trenutka donoššenja odluke da u držžavama bivšše Jugoslavije nema uslova za izdržžavanje kazne proššlo je 25 godina i od tada smo postigli veliki napredak kada je reč o sistemu za izdržžavanje krivičnih sankcija. Ako od pojedinih zemalja dobijamo zahteve da osobe srpskog porekla, koje izdržžavaju kaznu u njihovim zatvorima, budu prebačene ovde, poššto ispunjavamo uslove, ne znam zaššto se to ne bi moglo primeniti i na hašške osuđenike", kažže Kuburovićeva.

Prema rečima ministarke, osim pritužžbi osuđenih na tretman u Estoniji, do sada nije bilo primedaba našših zatvorenika iz drugih zemalja.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, Novosti pišu da Estonci prave ozbiljne probleme kad god našši predstavnici razgovaraju sa njima o uslovima boravka Milana Martića, Dragomira Milošševića i Milana Lukića u zatvoru ili kada se obrate sudu u Hagu sa konkretnim zamerkama.

Predrag Milovančević, advokat Milana Martića kažže, za Novosti, da je svaka držžava obavezna da vodi računa o ljudskim pravima svojih držžavljana, pa i kada su u zatvoru i dodaje da su Martić i Dragomir Miloššević godinama u tom zatvoru i nisu napravili nijedan incident.

Novosti podsećaju da su ranije pisali o odnosu zatvorske uprave prema srpskim zatvorenicima u Tartuu, koji je vrlo bahat i surov. Imaju izuzetno loššu zdravstvenu zašštitu. Kod lekara ih vode vezane i u kavezu, dok ih pregledaju vezane su im ruke i noge. Poššto ne znaju estonski jezik, ne mogu da kažžu doktoru kakve probleme imaju, a prevodioca nemaju.

Za svaki nesporazum ššalju ih za kaznu u samicu. Tortura ide do te mere da Estoncima, koji ne vole Ruse, smeta čak i to što srpski jezik, kojim trojica zatvorenika pričaju, liči na ruski, pa se i zbog toga prema njima neprijateljski odnose, piššu Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: