Vučić u Zaječarskom okrugu, posetio Boljevac, Rtanj, Sokobanju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je u Boljevcu kampanju "Budućnost Srbije", u okviru koje obilazi Zaječarski okrug.

Izvor: Tanjug

Subota, 15.06.2019.

08:36

Vučić u Zaječarskom okrugu, posetio Boljevac, Rtanj, Sokobanju
Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Vučić je posetu tom okrugu počeo obilaskom fabrike poljoprivrednih mašina FPM "Agromehanika" u Boljevcu koja je osnovana 1961.godine, a danas je jedan od najvećih proizvođača u Jugoistočnoj Evropi.

Okupljeni građani i zaposleni dočekali su predsednika sa zastavama na kojima piše "Za budućnost Boljevca".

Predsednika su ispred fabrike sačekali direktor kompanije Branislav Rajić i predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović. U obilasku, uz predsednika, bio je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Vučić je obišao novoizgrađeni hotel Ramonda na Rtnju, koji će večeras biti svečano otvoren, a prve goste će primiti od 1. jula.

Hotel je nazvan po cvetu koji raste na Rtnju, a koji je simbol srpskog stradanja u Prvom svetskom ratu ali, kako je za Tanjug rekao konsultant investitora hotela Ramonda Radomir Sančević, ujedno i simbol regeneracije.

Okružen netaknutom prirodom, na 600 metara nadmorske visine, hotel Ramonda se prostire se na 3.500 kvadrata, a u njega je do sada, u prvoj fazi, uloženo preko pet miliona evra i zaposleno je 58 radnika, koji su većinom iz Boljevca i nekolicina njih iz susedne opštine - Soko Banje.

Vučić je posetio i Sokobanju i najavio veća ulaganja u to blago naše zemlje, koje beleži sve veći broj turista.

On je rekao da je 2017. godine Sokobanja imala 53.000 gostiju, a u 2018. čak 102.000, kao i da je u prvih pet meseci ove godine zabeležen rast broja turista od 17 odsto.

Vučić je rekao da je prvi put kao predsednik u poseti Sokobanji, ali ne i poslednji pošto će doći da vidi šta je sve uradjeno.

Najavio je da će država pokušati da pronadje investitore za hotele Turist i Zdravljak.

Kaže da je broj turista u Sokobanji toliko povećan zahvaljujući vaučerima, za koje je ranije dobio ideju od nekadašnjeg slovačkog premijera Roberta Fica, a odmah je prihvatio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Vučić kaže da je ove godine oko 40.000 vaučera ili trećina od ukupnog broja završilo u Sokobanji, kao i da očekuje da sledeće godine tu bude iskorišćeno 70.000 vaučera, jer će biti više sredstava za tu nemanu.

Dodao je da tu dolaze u velikom broju i penzioneri i nezaposleni da provedu odmor ili da se leče.

U popodnevnim satima će u Knjaževcu obići fabriku obuće "Falc East", a u mestu Potrkanje vinariju "Jović".

U 17 sati Vučić će se, zajedno s premijerkom Anom Brnabić, obratiti građanima.

Kampanja "Budućnost Srbije" počela je 4. februara, a tada je Vučić rekao da mu je cilja da obiđe svih 29 okruga u Srbiji kako bi građanima predstavio postignute rezultate, kakvi su dalji planovi i da čuje njihove primedbe.

Vučić obišao vinariju Jović u Potrkanju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je vinariju Jović u Potrkanju u Zaječarskom okrugu, a ispred vinarije dočekali su ga meštani.

Jedna od okupljenih zahvalila je predsedniku što joj je odgovorio na pismo koje mu je ranije uputila, a čime ju je, kako je rekla, obradovao i zamolila ga da država da sredstva kako bi se njive koje su komasirane uvele u katastar.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, koji je zajedno sa predsednikom obilazio vinariju, rekao je da će kroz novu komasaciju biti upisano 7.000 hekara zemlje u katastar.

Tokom obilaska, predsednika su vlasnici porodične vinarije upoznali sa time da proizvode šest vrsta vina, kao i višnjicu - voćno vino od višanja iz njihovog zasada.

Kako kažu, najpoznatiji su po proizvodnji vranca, a od belih vina prizvode i šardone, sovinjon i sajski rizling. Jedan od vlasnika vinarije Jovan Jović rekao je za Tanjug da se već generacijama bave proizvodnjom grožđa i vina kao i da proizvode vino sa zaštićenim geografskim poreklom.

Prema njegovim rečima, kapacitet podruma iznosi oko 150.000 litara, a godišnje proizvedu od 40 do 50 litara vina. Svojih sedam proizvoda Jovići plasiraju na srpsko tržište, a što se tiče izvoza vino iz vinarije Jović bilo je dostupno kupcima u Nemačkoj, Italiji i Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: