Misija UN: Vučjak nebezbedan za migrante

Misija UN u BiH izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog izmeštanja migranata iz prihvatnih smeštaja na lokalitet Vučjak kod Bihaća.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.06.2019.

20:05

Misija UN: Vučjak nebezbedan za migrante
Ilustracija: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Upozoravaju da je ova lokacija neadekvatna za smeštaj ljudi, te apelovala na vlast da odmah prekinu s daljim transportom.

"Vučjak predstavlja značajan zdravstveni i bezbednosni rizik i trenutno nije opremljen za smeštaj migranta i izbeglica po međunarodnim standardima. Područje je smešteno blizu minskih polja. Postoji i velika opasnost od požara ili eksplozije zbog mogućeg prisustva metana koji se nalazi ispod zemlje s obzirom da je na ovoj lokaciji nekada bila deponija. Dok ova dva rizika ne eliminišu nadležne vlasti ovo mesto je neprikladno za stanovanje ljudi", saopšteno je iz Misije UN u BiH.

Istakli su da na lokaciji Vučjak još nema sanitarnih čvorova, pitke vode i struje, zbog čega nije prihvatljivo da migranti tu borave.

Svesni su, kažu, da se broj migranata stalno povećava na području Unsko-sanskog kantona i da je taj broj premašio kapacitet četiri službena migrantska smeštaja.

"UN i naši partneri aktivno su angažovani na terenu kako bi podržali vlasti u rešavanju složenog problema zaštite, sigurnosti i humanitarnih izazova. UN razume zabrinutost lokalnog stanovništva i vlasti USK zbog migranta koji se kreću van četiri zvanična prihvatilišta, pogotovo zbog onih koji se skupljaju na javnim mestima i praznim kućama", navodi se u izjavi dostavljenoj medijima.

Naglašavaju da se mere smeštaja migranata moraju preduzeti s punim poštovanjem ovih osoba prema međunarodnim i nacionalnim zakonima te humanitarnim standardima.

"UN priznaje napore koje su vlasti USK uložile i ulažu kako bi se izborili sa izazovima zbog povećanog broja migranata na njihovom području. Priznajemo i da je USK podneo najveći teret ''Balkanske rute''. UN poziva vlasti na svim nivoima da odmah reaguju kako bi pomogli USK u rešavanju situacije s migrantima i pronađu smeštaj za izbeglice na drugim lokacijama u državi. UN će nastaviti da podržava zemlju, traži podršku donatora i raditi zajedno s lokalnim vlastima kako bi najbolje rešili situaciju s migrantima i izbeglicama u BiH", zaključuju iz UN-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: