Žak Mer: Francuska ne podržava zamrznuti dijalog

Šef delegacije francuskog parlamenta Žak Mer rekao je da Francuska ne podržava status zamrznutog dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: Beta

Četvrtak, 13.06.2019.

21:21

Žak Mer: Francuska ne podržava zamrznuti dijalog
Foto: Deposit photos/SR Photos

On je ovaj stav izneo u razgovoru sa zamenicom predsednika Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Dubravkom Filipovski, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Mer je pozdravio inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel za pronalaženje rešenja kroz dijalog.

On je rekao da smatra da Srbija treba da ostane posvećena evropskom putu i sprovodjenju reformi, i unapredjenju medjuparlamentarne saradnje, posebno izmedju parlamenata zemalja članica Evropske unije i parlamenata Zapadnog Balkana.

Flipovski je francusku delegaciju upoznala sa tri spoljnopolitička prioriteta Srbije - punopravno članstvo u Evropskoj uniji, regionalna saradnja i nastavak dijaloga izmedju Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju.

Ona je rekla da je članstvo u EU strateško opredeljenje Srbije, koje garantuje reforme i stabilnost demokratskih institucija i kroz usklajivanje zakonodavstva sa evropskim standardima, garantuje boljitak za gradjane Srbije.

Ona je upoznala delegaciju Francuske sa izazovima sa kojima se Srbija susreće po pitanju nerešenog statusa južne srpske pokrajine i pozdravila inicijativu Makrona i Merkel za pronalaženje rešenja za ponovno pokretanje dijaloga izmedju Beograda i Prištine. Govoreći o unapredjenju medjuparlamentarne saradnje Filipovski je rekla da je 141. zasedanje Interparlamentarne unije, koje će u oktobru biti održano u Beogradu, izuzetna prilika za niz bilateralnih sastanaka Francuske i Srbije, na marginama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: