Novi sukob policije i demonstranata u Hongkongu

Između demonstranata i policije u Hongkongu opet su izbili sukobi, dok su stotine ljudi ustrajale u protestu protiv zakona o izručenju kontinentalnoj Kini.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.06.2019.

12:56

Novi sukob policije i demonstranata u Hongkongu
Foto: Tanjug/AP/Vincent Yu

Sukob je izbio dan nakon što je policija koristila suzavac i gumene metke kako bi razbila okupljene demonstrante.

Jučerašnji protesti ispred sedišta lokalne vlade doveli su do odlaganja rasprave o zakonu o ekstradiciji, koji je izazvao zabrinutost zbog veće kineske kontrole i erozije građanskih sloboda u toj poluautonomnoj teritoriji Kine, preneo je Rojters.

Predsednica vlade Hongkonga Keri Lem osudila je nasilje i pozvala na brzu obnovu reda, ali je obećala da će se o zakonu raspravljati uprkos rezervama, koje je iskazala i poslovna zajednica.

Broj demonstranata ispred sedišta lokalne vlade opao je tokom noći da bi se danas u jednom trenutku okupilo oko 1.000 ljudi.

Nešto ranije su pojedini demonstranti pokušali da zaustave policiju koja je nastojala da ukloni maske za lice i hranu i izbila je tučnjava.

Policija sa šlemovima i štitovima blokirala je prolaze, a policajci u civilu proveravali su lične karte putnika.

Zvaničnici su saopštili da su 72 osobe hospitalizovane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: