Dodik napravio novi incident

Milorad Dodik napravio je još jedan diplomatski incident, jer je odbio zahtev nemačke ambasadorke u BiH Kristijane Hohman za oproštajni prijem.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.06.2019.

08:04

Dodik napravio novi incident
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Kako prenosi Indeks, predsedavajućem Predsedništva BiH nije se svidelo kako ona radi, odnosno Dodik smatra da je njen angažman u BiH bio politički obojen, subjektivan i na štetu Srba.

"Imajući u vidu da Vas, kao predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH, nisam ni primio, obaveštavam Vas da ne mogu udovoljiti Vašem zahtevu za oproštajni susret", kaže Dodik na početku pisma ambasadorki.

Zamera joj da su njeni javni nastupi i diplomatske aktivnosti bili politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimereni, piše portal Klix.ba. Dodik je obećao da će o tome "obavestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Nemačke", navodi se još u tekstu.

Prema Dodikovom mišljenju, nemačka ambasadorka radila je protiv Srba. "Kao ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Bosni i Hercegovini u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same Bosne i Hercegovine i njenog Ustavom predviđenog uređenja", piše Dodik.

"Kao predstavnik zemlje, koja na ovim prostorima nosi teško istorijsko breme, očekivano je bilo da pokažete više razumevanja i diplomatskog senzibiliteta u Vašem radu", napisao je.

Dodao je da visoko ceni napore Nemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na celom prostoru Balkana, ali konstatuje da ambasadorka u odlasku nije bila adekvatan predstavnik takve jedne Nemačke.

Index.hr podseća da se Dodik, dok je bio predsednik Republike Srpske, često svađao sa ambasadorima Francuske, Austrije, a s američkom ambasadorkom Maurin Kormak uopše nije komunicirao. Često je znao i da na vulgaran način vređa i visokog predstavnika za BiH Valentina Incka, zaključio je Index.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: