"Članstvo Kosova u Interpolu ne sme biti stavljeno na dnevni red"

Ponovna aplikacija Kosova za članstvo u Intepolu ne sme da bude uvrštena u dnevni red, izjavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2019.

11:49

Stanley Chou/Stringer/Getty images/Ilustracija

On je na TV Hepi rekao da je Priština već poslala i formalnu kandidaturu, odnosno zahtev za pokretanje tog procesa, o kome će raspravljati Izvršni komitet Interpola.

Upozorio je da postoje ozbiljni pokušaji politizacije Inteprola kao policijske organizacije, što ne bi smelo da se dešava.

"Postoje i pravni i politički i policijski razlozi zašto ne sme aplikacija takozvanog Kosova da bude uvrštena. Generalna skupština je o tome glasala 20. novembra prošle godine, izjasnila se ubeđjivom većinom, mnogo veći broj zemalja bio je protiv i uzdržan, od onih onih koje su bile za prijem takozvanog Kosova u Interpol. Šta se promenilo pa to ponovo stavljate na dnevni red?", upitao je Stefanović.

Ministar kaže da Srbija neće pustiti da to prođe bez borbe. "To što sad postoje određene zemlje unutar Interopola koje bi po svaku cenu da to proguraju, mi ćemo se boriti da tako ne bude", poručio je Stefanović.

Naveo je da je povodom toga uputio pisma i generalnom sekretaru i predsedniku Intepola, kao i svim stalnim članicama Izvršnog komiteta.

Stefanović je podsetio da je Interpol 20. novembra prošle godine u Dubaiju odbio aplikaciju Prištine, a da je on već 21. novembra počeo novu kampanju protiv prijema Prištine u Interpol.

"Susreo sam se s velikim brojem ministara unutrašnjih poslova i drugih zvaničnika koji utiču na to, izneo naše stavove i lobirao. Borimo se da iznesemo naše stavove", rekao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: