SB UN o Kosmetu: Šef UNMIK-a kritikuje Prištinu, Kina o "1244", šta kaže Zapad

U toku je sednica Saveta bezbednosti UN o Kosmetu. Situacija na KiM ponovo je došla do krhkog momenta i veoma je složena, ocenio je šef UNMIK-a Zahir Tanin

Izvor: Beta

Ponedeljak, 10.06.2019.

16:45

SB UN o Kosmetu: Šef UNMIK-a kritikuje Prištinu, Kina o
Foto: EPA-EFE/Peter Folley

On je rekao da se današnja sednica održava na godišnjicu donošenja Rezolucije 1244 i dodao da je u poslednjih 20 godina bilo vidljivog napretka, ali da je u nedostatku istinskog i neophodnog međusobnog angažovanja strana u ovom sukobu situacija ne samo i dalje krhka, već može i da sklizne unazad.

"To se često i dešavalo. Produktivna angažovanost Beograda i Prištine nedostaje još od jeseni 2018, i iako je mnogo pažnje usmereno na svakodnevne rasprave i provokacije, to nisu jedini faktori koji trenutno komplikuju pokušaje povratka pregovorima", rekao je Tanin.

Prema njegovim rečima, taksa od 100 odsto na uvoz srpske i bosanske robe, koju je Priština nametnula prošlog novembra, i dalje je na snazi uprkos skoro jednoglasnog zahteva međunarodne zajednice za njeno ukidanje i dodao da je stav Beograda da ukidanje uvoznih tarifa nametnutih prošle godine predstavlja minimum uslova za nastavak razgovora pod okriljem EU.

"Lideri u Prištini su takođe postavili uslove, mada ne uvek i uz jednoglasan stav. Stvoren je pregovarački tim Prištine, ali se još čeka na pojašnjenje njegovih odgovornosti. Da ove složene nijanse svedemo na samo jednu ocenu, ona bi glasila: mnogobrojni nedosledni javni signali sprečili su sve napore na postizanju pune angažovanosti obeju strana u jednom definitivnom procesu", rekao je Tanin.

On podseća da u takvim okolnostima lideri svih strana moraju da izvrše svoju odgovornost da ovu složenu situaciju udalje od ozbiljnijih eskalacija ističući da je neophodno angažovanje bez preduslova i ultimatuma, kako bi se ponovo uspostavili uslovi za dalji nastavak političkog dijaloga.

Tanin je dodao da je potrebno i aktivnije angažovanje sa širim krugom aktera i svih segmenata društva.

Kao jedno od značajnijih dešavanja od kraja zvaničnog izveštajnog perioda bilo je organizovanje izbora u četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, koje je organizovano nakon što su gradonačelnici tih opština podneli ostavke zbog uvođenja takse.

"Izbori su protekli mirno. Prema podacima kosovske Centralne izborne komisije, ostvarena je jasna pobeda kandidata Srpske liste, koji su već imali vlast u datim opštinama, i koji su osvojili više od 90 odsto glasova. Pojedini diplomatski predstavnici, koji su pratili izborni proces, ukazali su na ograničenu izbornu konkurenciju i nedovoljno političko učešće u srpskoj zajednici", rekao je Tanin.

Tanin je istakao da će UNMIK, uprkos događajima 28. maja nastaviti da svoje napore usmerava ka ostvarenju ciljeva mira i stabilnosti na Kosovu i u regionu.

"U saradnji sa Timom Ujedinjenih nacija na Kosovu, i našim drugim međunarodnim partnerima na terenu, nastavljamo da osnažujemo aktere u izgradnji poverenja, uključujući u oblastima jezičkih prava, na širem području ljudskih prava, osnaživanja mladih, rodne ravnopravnosti, pravosuđa i dijaloga među zajednicama. Pratimo mapu puta nastalu na Forumu Ujedinjenih nacija za izgradnju poverenja u maju 2018. godine, istovremeno koristeći javni prostor na Kosovu kako bismo naglasili prioritet pomirenja, koji i sami čelnici Kosova ističu", rekao je Tanin.

"Vlasti u Prištini nisu ispoštovale imunitet naših službenika"

Šef UNMIK-a Zahir Tanin izjavio je danas da vlasti u Prištini tokom akcije policije i specijalnih jedinica ROSU na severu KiM 28. maja nisu ispoštovale važeći imunitet dva člana osoblja UNMIK-a koji su uhapšeni i pretučeni tom prilikom.

On je na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da su tom prilikom nepropisno izvršeni pretres i zaplena imovine UN, u suprotnosti sa svim relevantnim zakonima i imunitetima Organizacije.

Prema njegovim rečima, uprkos zahtevima UNMIK-a organi u Prištini dele veoma malo relevantnih i činjeničnih dokaza sa Ujedinjenim nacijama o hapšenju i povređivanju osoblja.

"Istovremeno, kosovski organi su izdali saopštenja u štampi, kao i u dopisima upućenim državama članicama UN. Ove informacije nisu utemeljene na adekvatnim dokazima, suprotne su našim dosadašnjim saznanjima i ne sadrže činjenice koje su ključne za objektivnu istragu. Uznemiren sam očiglednom činjenicom da su oba naša radnika očigledno podvrgnuta prekomernoj upotrebi sile i maltretirana nakon što ih je policija uhapsila, pri čemu su zadobili povrede koje iziskuju bolničko lečenje. Ovo je pitanje koje će biti suštinska komponenta istrage koju smo pokrenuli", rekao je Tanin.

Kako kaže, bio je primoran da uputi više poziva za neodložno oslobađanje osoblja UN, kao i na poštovanje njihovih prava i imuniteta, što ne bi bilo neophodno da su organi vlasti poštovali imunitet pripadnika UNMIK-a.

On je dodao i da je nakon što je član osoblja prebačen s Kosova na dalje medicinsko lečenje, javno proglašen za "personu non grata", doktrinu koja se, kako kaže, ne primenjuje na članove osoblja UN ili u vezi sa njima.

Kina izrazila podršku suverenitetu Srbije

Kina smatra da je najbolji način za rešavanje kosovskog pitanja dogovor Beograda i Prištine u okvirima rezolucije 1244, rekao je predstavnik Kine na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

On je rekao da je stav Kine jasan i da Peking poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da podržava napore za pronalaženje političkog rešenja.

Kineski diplomata je izrazio nadu da će zainteresovane strane "staviti narod na prvo mesto" i uzdržati se od zaoštravanja situacije.

Prema njegovim rečima, važno je da Savet bezbednosti UN ostane u toku s dešavanjima na Kosovu i pomogne Beogradu i Prištini da dođu do sporazuma.

Savet bezbednosti UN raspravlja danas o izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmik za period od 16. januara do 15. maja 2019. u kojem je Gutereš je izrazio zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine i apelovao na obe strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle da izazovu nerede.

Sednici SB UN prisustvuju i šef srpske diplomatije Ivica Dačić kao i ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku.

U toku sednica SB UN o Kosovu

U Njujorku je počela sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu, na kojoj će biti razmotren najnoviji Izveštaj generalnog sekretara UN.

U fokusu zasedanja je poslednja brutalna akcija kosovskih specijalnih jedinica na severu KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN.

Srbiju na sednici, koja se održava na 20. godišnjicu od usvajanja Rezolucije 1244, predstavlja prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić će u izlaganju ukazati na potrebu kontinuiranog razmatranja pitanja KiM na Savetu bezbednosti UN i neophodnost da UNMIK ostane angažovan na doslednom sprovođenju zadatih ciljeva, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, posebno imajući u vidu porast tenzija i nestabilnu bezbednosnu situaciju u Pokrajini.

Poslednji upad kosovskih specijalnih jedinica na sever KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN, biće tema u fokusu zasedanja.

Dačić će se, pored toga, osvrnuti i na niz provokativnih akcija Prištine, kojima se pored nepoštovanja dogovorenog iz Briselskog dijaloga, najdrastičnije krši Rezolucija SB UN 1244.

Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK obuhvata period od 16. januara do 15. maja ove godine i u njemu je navedeno da ozbiljne tenzije između Beograda i Prištine i dalje predstavljaju prepreku nastavku produktivnog dijaloga i da izazivaju zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zvaničnicima zbog mogućeg pogoršanja stabilnosti.

Gutereš je zatražio da se, bez odlaganja, uklone sve prepreke nastavku dijaloga i naglasio da su takse na proizvode iz centralne Srbije još uvek na snazi, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramere ukoliko Priština ne ukine te takse.

Generalni sekretar UN apelovao je na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede.

Gutereš je naveo i da od prethodnog izveštaja nije održan ni jedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, iako su se krajem aprila lideri dve strane sastali u Berlinu na samitu koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Nemačka i Francuska pozvale Prištinu da ukine takse

Ambasadori SAD i Velike Britanije pri UN pozvali su Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu, dok su predstavnici Nemačke i Francuske na sednici SB UN zatražili od Prištine da ukine takse na robu iz centralne Srbije.

Ambasador SAD pri UN Džonatan Palmer izjavio je da su SAD zabrinute zbog visokih tenzija, kao i da Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu.

On je dodao da SAD podržavaju napore Prištine da se izbore sa korupcijom i organizovanim kriminalom, kao i da u tom smislu podržavaju akciju kosovske policije na severu KiM krajem maja.

Kako je rekao, SAD izražavaju žaljenje zato što je tokom akcije došlo do blokade i pucnjave, ali i ponovio da ta dešavanja pokazuju neophodnost da se dve strane vrate za pregovarački sto.

Predstavnik Velike Britanije u UN pozdravio je napore Nemačke i Francuske na organizovanju sastanka o rešenju problema i pozvao predstavnike Beograda i Prištine da pronađu rešenje i postignu održivi sporazum.

On je takođe pozdravio napore Prištine da se izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom, ali i napore UNMIK-a na pronalaženju nestalih.

Istovremeno, on je pozvao na povratak dijalogu i naglasio da je neophodna jača implementacija vladavine prava.

Zamenik nemačkog ambasadora pru UN Jirgen Šulc zatražio je da Priština ukine takse na proizvode iz Srbije, navodeći da su one u suprotnosti sa integrativnim procesima.

Rekao je i da bi Beograd i Priština trebalo da nastave dijalog pod okriljem EU, te podsetio da je zato održan samit lidera Zapadnog Balkana u Berlinu krajem aprila.

"To mora da bude pravi, iskreni dijalog. Monolog plus monolog ne znači dijalog", istakao je Šulc.

On je pozvao Beograd da prestane da lobira za ukidanje priznanja nezavisnosti Kosova, te istakao da je pozicija Nemačke nepromenjena i da oni smatraju da podela po etničkim linijama neće dovesti do dobrog rešenja.

Govoreći o akciji ROSU, rekao je da Kosovo ima pravo da se bori protiv korupcije i kriminala, te dodao da te akcije ne bi trebalo da budu limitirane, već da uključe i sever.

Kad je reč o incidentu sa ruskim službenikom UN na Kosovu, Šulc je rekao da se pripadnicima UNMIK-a mora omogućiti da nesmetano obavljaju poslove, ali i da se oni moraju ponašati u skladu sa mandatom koji ta misija ima.

On je naveo da se Berlin zalaže za preispitivanje mandata misije UN na Kosovu.

Predstavnica Francuske takođe je pozvala Prištinu da ukine takse, a sve strane da se uzdrže od podizanja tenzija, ističući da trenutna situacija nije održiva.

Govoreći o policijskoj operaciji na KiM, rekla je da Francuska podržava borbu protiv kriminala i korupcije uz poštovanje vladavine prava, ali i lokalnog konteksta.

"Moraju se poštovati privilegije i imunitet svih članova UNMIK", rekla je ona i dodala da se mora obaviti istraga o tom slučaju.

Istakla je i da stabilnost regiona i evropska budućnost zavise od postizanja dogovora Beograda i Prištine i da samo puna normalizacija odnosa može da omogući evropsku budućnost.

Indonezija je pozvala na smanjene tenzija u regionu i rešavanje problema mirnim putem i dijalogom, dok je Ekvatorijalna Gvineja izrazila zabrinutost zbog akcije ROSU tokom koje su uhapšeni i radnici UNMIK-a.

Zamenik kineskog ambasadora pri UN Vu Haitau rekao je da je Kina zabrinuta zbog opstrukcije rada misije UN na KIM i da smatra da je hapšenje člana te misije neprihvatljivo.

On je na sednici SB UN rekao da ta zemlja podržava teritorijalni integritet i suverentet Srbije,kao i da je izuzetno važno da da Savet bezbednosti ostane fokusiran na kosovski problem.

Prema njegovim rečima, najbolji način za rešavanje problema je dogovor dve strane u okviru postojeće rezlucije 1244, ističući da je važno da SB UN pomogne dvema stranama da postignu sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: