"Bombardovanje SRJ legitimno, zaustavljeno nasilje, izbeglice se vratile, Kfor pomogao..."

Istorija je pokazala da je bombradovanje SRJ 1999. bilo neophodno i legitimno, jer je zaustavilo nasilje, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.06.2019.

07:18

mbangemann/Depositphotos/Ilustracija

Izbeglice su mogle da se vrate kući, a Kfor je pomogao da se na Kosovu stvori bezbedno i sigurno okruženje za sve, uključujući i srpske zajednice, kazao je on.

"Znam da NATO još izaziva kontroverze u Srbiji. Mnogima su i dalje bolne uspomene na vazdušnu kampanju 1999. godine. Još je teže onima koji su izgubili voljene. Svaki izgubljeni nevini život je tragedija. I duboko žalimo zbog toga", rekao je Stoltenberg za "Politiku".

On je ponovio i ono što je rekao tokom posete Srbiji prošlog oktobra, da, kako je naveo, "ta kampanja nikada nije bila usmerena protiv srpskog naroda". "Naprotiv. Cilj je bio da se zaštite civili u širem regionu, tako što će se zaustaviti akcije Miloševićevig režima, koje je medjunarodna zajednica bila osudila. Nikada ne smemo zaboraviti prošlost, ali moramo iz nje da učimo i da je ostavimo iza sebe", istakao je Stoltenberg.

Kako je dodao, to je ono što NATO i Srbija rade kroz partnerstvo, koje je korisno iza NATO i za Srbiju i za širi region.

Stoltenberg je naglasio da NATO ceni partnerstvo koje je razvio sa Srbijom i da se nada boljoj budućnosti. "U potpunosti poštujemo politiku neutralnosti Srbije. Kao što pokazuju Austrija, Švedska i Finska, neutralnost i partnerstvo sa NATO medjusobno se ne isključuju. Naše partnerstvo je dobro za Srbiju, dobro za zapadni Balkan i dobro za NATO", istakao je Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse konstatovao je i da se suočavamo s najnepredvidljivijom bezbednosnom situacijom u svetu poslednjih godina, ali da je NATO pozitivna sila u stvaranju održivog međunarodnog poretka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: