"Sumnjam da će biti održan sastanak u Parizu, Priština bi Amerikance"

Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov izrazio je sumnju da će sastanak u Parizu početkom jula biti održan.

Izvor: B92

Petak, 07.06.2019.

15:23

Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

On je rekao da se situacija oko Kosova ponovo pogoršala posle samita u Berlinu.

Čizov je na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu za Tas rekao da je razlog za trenutno pogoršanje situacije oko Kosova je odluka Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Interesantno je da je ova odluka doneta (21. novembra prošle godine) pod izgovorom da EU navodno odugovlači proces ukidanja viza za građane Kosova", rekao je on.

To je, kako je dodao, izazvalo izliv reakcija svuda, čak i u američkom Stejt departmentu.

"Usledila je mnogo slabija reakcija, praktično nikakva, na drugu odluku, najavljenu istovremeno, o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u potpuno funkcionalnu vojsku, što je, verujem, jednako opasno", naglasio je Čižov.

Potom, kako je kazao, Evropljani su se odlučili za sastanak u Berlinu o situaciji na KiM.

"Posla su se, naročito latili evropski divovi - Angela Merkel i Emanuel Makron i takav sastanak se dogodio u Berlinu krajem maja. Ali posle toga, situacija se ponovo pogoršala - dogodio se sramotan incident na severu Kosova u kojem je jedna od žrtava bio i ruski državljanin, pripadnik Unmika Mihail Krasnoščekov", rekao je Čižov.

"Zbog toga, imam velike sumnje da će sledeći sastanak najavljen posle kraja prvih neuspešnih razgovora a zakazan za 1. i 2. jul u Parizu, zaista biti održan", naglasio je on.

Prema rečima ruskog diplomate, stupanje Berlina i Pariza u središte pažnje liči na pokušaj preuzimanja funkcija Evropske službe za spoljne poslove.

"U isto vreme, čini se da bi Priština htela radije da vidi Amerikance nego Federiku Mogerini (visoku predstavncu EU) i Helgu Šmit (generalnu sekretarku EEAS) ili čak Makrona ii Merkel", zaključo je Čižov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: