Sprema se prva "strejt parada" na svetu, maskota Bred Pit

Amerikanci će u avgustu dobiti prvu paradu heteroseksualaca, "jer su potlačeni". I to u Bostonu, poznatom kao jednom od najbezbednijih mesta za LGBTQ populaciju

Izvor: B92

Sreda, 05.06.2019.

15:14

Sprema se prva
Foto: Getty/Pascal Le Segretain / Staff

Događaj proslave heteroseksualnosti dogodiće se u jednom od najtolerantnijih američkih gradova prema LGBT populaciji. Za cilj ima da ismeje politiku identiteta levice, istakao je organizator Mark Sahadi na Fejsbuku.

"Za njih se sve vrti oko identiteta, i da li je neko žrtva ili tlačitelj. Ukoliko imate status žrtve, onda imate pravo da slavite sebe i očekujete da se oni na tlačiteljskoj strani priklone vašim osećanjima", naveo je Sahadi.

Pripremljena je i zastava, a glumac Bred Pit imenovan je za maskotu.

Iako su naišli na nekoliko prepreka, organizator parade Mark Sahadi najavio je na Fejsbuku da je nakon podnošenja žalbe zbog diskriminacije, grad Boston "shvatio da će izgubiti parnice" i dao je dozvolu za održavanje parade.

"Imaćemo zatvorenu ulicu za nas. Ovo je naša šansa da imamo patriotsku paradu u Bostonu dok slavimo paradu heteroseksualaca", napisao je Sahadi.

Parada heteroseksualaca u Bostonu planirana je za 31. avgust ove godine. Ovim događajem, poručuju organizatori, slaviće se heteroseksualnost, ljubav prema suprotnom polu.

"Želimo toleranciju i želimo toleranciju za sve, ne samo za gej populaciju", rekao je Džon Ugo, jedan od organizatora, za Vašington post.

Kako LGBT akronim raste i kako su proteklih godina dodata slova "I" i "Q" za interseksualne i kvir (queer) osobe, organizatori bostonske parade žele da dodaju i slovo "S" za strejt, odnosno heteroseksualne osobe, dodaje Ugo.

On je najavio i da će glavni govornik biti veoma poznati homoseksuani konzervativac. Boston je dugo bio utočište LGMBQ zajednice. Država Masačusets, u kojoj je smešten Boston, prva je država koja je legalizovala istopolne brakove 2004. godine. U Bostonu je sklopljen i prvi istopolni brak u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: