EU lideri večeras biraju Junkerovog naslednika

Lideri EU trebalo bi večeras na radnoj večeri da izaberu predsednika Evropske komisije.

Izvor: B92

Utorak, 28.05.2019.

19:05

EU lideri večeras biraju Junkerovog naslednika
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Oni bi trebalo da izaberu naslednika Žan Kloda Junkera, koji će u narednih pet godina predvoditi ključne institucije EU, prenosi AP.

Lideri EU trebalo bi da izaberu i predsednika Evropskog saveta, koji će zameniti Donalda Tuska, zatim visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i šefa Evropske centralne banke.

Na izborima za Evropski parlament Evropska narodna stranka (EPP) osvojila je najveći broj mandata - 179, ali, da bi bila deo vladajuće većine mora da u]e u koaliciju sa nekom drugom strankom koja je osvojila dovoljan broj mesta.

Predsednik Francuske Emanuel Makron kaže da je njegova želja da se na vanrednom sastanku lidera EU u Briselu ne razgovara o imenima kandidata za najviše pozicije u EU već o projektu, prioritetima i kriterijumima za budućnost Unije.

"Želim da se fokusiramo na suštinu, na osnovne projekte na kojima ćemo da raditi u narednih pet godina", poručio je Makron.

On je kao najvažnije projekte za EU naveo borbu protiv klimatskih promena, ekonomski rast i dobrobit za građane Evrope, bezbednost i odbranu EU i produbljivanje Evrozone.

"Moramo da izaberemo one žene i muškarce koji imaju kredibilitet i iskustvo da iznesu ove ambicije", ocenio je Makron.

Prema njegovim rečima, takve osobine imaju Margaret Vesteger, vodeći kandidat Alijanse liberala i demokrata (ALDE), grupe kojoj je u Evropskom parlamentu prišla Makronova Republika u pokretu, ali i kandidati socijaldemokrata Mišel Barnije i Frans Timermans.

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da velika nemačka koalicija na čijem je čelu podržava izbor "vodećeg kandidata" sa nedavno završenih evropskih izbora na mesto predsednika Evropske komisije.

Merkelova je, dolazeći na sastanak EU lidera u Briselu, potvrdila svoju podršku izboru Manfreda Vebera, lidera Evropske narodne partije (EPP), za prvog čoveka Komisije.

Nemačka kancelarka je naglasila da je u pitanju prva i generalna razmena mišljenja o imenovanjima za vodeće pozicije u EU.

Merkelova je navela da ima dovoljno vremena do junskog samita EU da se o tome razgovara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: