"EU počela pregovore sa Srbijom, iako još treba rešiti situaciju oko dijaloga s Kosovom"

Evropski komesar Johanes Han izjavio je da je EU "počela pregovore sa Srbijom, iako još treba rešiti situaciju oko dijaloga s Kosovom".

Izvor: Beta

Nedelja, 26.05.2019.

19:56

Foto: EPA-EFE/Koca Sulejmanovic

On je takođe naglasio da je EU poslednjih godina uspela da "Zapadni Balkan stavi na tračnice" ka Evropi.

Han je to rekao u intervjuu španskom listu Mundo i kao uspeh EU naveo da je "Severna Makedonija bila na ivici propasti, a sad je stala na noge".

Evropski komesar je želeo da naglasi da "Evropa mora izvoziti stabilnost" i naveo da je "došlo do nesporazuma kad je (predsednik Evropske komisije Žan-Klod) Junker izjavio da do kraja njegovog mandata u članstvo neće ući ni jedna zemlja".

"To nije bila odluka, već konstatacija", dodao je Han i napomenuo da je "svakome upućenom jasno da je bilo logično da će za to biti potrebno vreme".

Evropski komesar za proširenje je istakao da je "opšta ocena da je bilo koraka napred, mada je, jasno, moglo biti brže" sve vezano za napredak regiona ka EU.

On je rekao da će EU "iduće nedelje objaviti ocenu i o Bosni, zemlji koja je najviše zaostala".

"Važno je da naši partneri znaju da, ukoliko ispune uslove, i mi ćemo ispuniti naša obećanja", zaključio je Han, uz opasku da se nada da će zemlje članice EU dati i zeleno svetlo za početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: