Ko je sve rekao "ne" Prištini

Od 2014. godine do danas sprečen je prijem tzv. Kosova u devet međunarodnih organizacija.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.05.2019.

17:44

Ko je sve rekao
Foto: EPA-EFE/Kushtrim Ternava

Za četiri godine - od 2014. do 2018. godine, 13 država je povuklo priznanje, stoji u Izveštaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja ove godine koji je stigao u skupštinu i biće predmet rasprave.

Tih devet međunarodnih organizacija su Unesko, Svetska carinska organizacija, Interpol, Međunarodna organizacija za vino i vinovu lozu (IOV), Evropska studentska unija, Evropska radio-difuzna unija (EBU), Međunarodna organizacija vrhovnih revizorskih institucija, Evropska mreža operativnog prenosnog sistema za električnu energiju i Međunarodno udruženje avio-prevoznika.

Takođe, od 2014. do 2018. godine 13 država je povuklo priznanje - Solomonska Ostrva, Surinam, Burundi, Liberija, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Komonvelt Dominika, Grenada, Komori, Madagaskar, Palau, Gvineja Bisao i Sao Tome i Principe.

Države koje su priznale od 2014. do 2018. godine su: Tonga, Singapur, Antiga i Barbuda, Togo, Bangladeš i Barbados, dodaje se u izveštaju.

Sednica na kojoj će izveštaj o KIM biti jedina tačka dnevnog reda zakazana je za ponedeljak 27. maj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: