Suze za kraj, Tereza, goodbye FOTO/VIDEO

Britanska premijerka objavila je da napušta funkciju 7. juna. O tome je, kako je saopšteno, obavestila i britansku kraljicu.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.05.2019.

11:15

Suze za kraj, Tereza, goodbye FOTO/VIDEO
Leon Neal/Staff/Getty images

Mej je kazala da podnosi ostavku na mesto liderke Konzervativne partije, što automatski znači i predsednice vlade, čime će otvoriti put da novi lider stranke i premijer pokuša da prekine zastoj oko Bregzita.

"Sada mi je jasno da je u najboljem interesu zemlje da novi premijer predvodi te napore. Tako da danas objavljujem da ću podneti ostavku kao lider Konzervativne partije u petak, 7. juna", rekla je Mejova, koja je bila izložena velikim pritiscima iz stranke da podnese ostavku zbog neuspeha oko Bregzita. To automatski znači i odlazak sa mesta premijera na kojem je provela tri godine.

Tereza Mej je rekla da je o svojoj odluci obavestila kraljicu Elizabetu Drugu, prenosi Rojters.
Leon Neal/Staff/Getty images
Premijerkin govor ispred Dauning strita 10 bio je emotivan, a obraćanje je završila u suzama. Ona je rekla da je dala sve od sebe da ispoštuje ishod referenduma iz 2016. godine, na kojem su britanski gradjani glasali za izlazak iz EU, prenosi Bi-Bi-Si.

Učinila je, kako je naglasila, sve što je mogla da ubedi poslanike da podrže sporazum o Bregzitu i istakla da duboko žali što nije uspela da sprovede odluku o izlasku Velike Vritanije iz EU.

Svom nasledniku poručila je da mora da postigne konsenzus po tom pitanju u parlamentu. Tereza Mej je rekla da je obavljanje funkcije premijera za nju bila čast, ističući da je bila druga žena na toj funkciji, "ali svakako ne i poslednja".

Ona je dodala da ostavku podnosi bez gorčine i da je zahvalna što je imala priliku da služi zemlji koju voli. Mejova je proučila da će nastaviti da obavlja funkciju premijera, dok ne bude izabran novi lider stranke, odnosno premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: