Turska: Kandidatkinja opozicije optužena za vređanje vlade

Turski tužioci pripremili su optužnicu protiv liderke glavne opozicione stranke u Istanbulu Džanan Kaftandžioglu zbog uvrede predsednika.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.05.2019.

23:45

Turska: Kandidatkinja opozicije optužena za vređanje vlade
Foto: EPA-EFE/GIANLIGI GUERCIA

Iako je Republikanska narodna partija (ĆP) Džanan Kaftandžioglu proglašena za pobednika na lokalnim izborima u Istanbulu 31. marta, vlasti su poništile glasanje, navodeći kao razlog navodne nepravilnosti, i zakazali nove izbore za 23. jun.

U optužnici se navodi da je Kaftandžioglu vređala vladu Turske, predsednika i javne službenike, podstičući na mržnju, neprijateljstvo i propagirala terorističke organizacije, uglavnom na osnovu tvitova objavljenih između 2012. godine i 2017, rekao je jedan zvaničnik tužilaštva.

Po optužnici ona bi mogla da dobije kaznu između dve godine i 11 meseci i 11 godina zatvora.

U jednom tvitu koji se pominje kao teroristička propaganda, Kaftandžiogluova je citirala jednog pripadnika zabranjene separatističke Kurdistanske radničke partije (PKK), koju turske vlasti smatraju za terorističku grupu.

U drugom, koja se navodi kao uvredljiv za državu, pominjala je smrt 14-godišnjeg dečaka tokom antivladinih protesta u Istanbulu 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: