Najavljeni "Dani komandanta Lešija" u Bujanovcu, Vulin ljut - šta će nadležni uraditi?

"Uslediće reakcija ako nadležni državni organi procene da je učinjena povreda zakona prilikom organizovanja manifestacije 'Dani kapetana Lešija' u Bujanovcu".

Izvor: Beta

Sreda, 22.05.2019.

14:55

Najavljeni
Ilustracija: EPA/SANDRA BALSELLS

To je izjavio predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković.

"Tačno je da postoji nesklad između izjava pojedinih albanskih lidera i njihovog poštovanja zakona Republike Srbije. Lokalni albanski lideri u svakodnevnom radu poštuju zakone naše zemlje i zajedno sa nama rade u korist građana tih opština", rekao je Stanković i ukazao da su i albanski zvaničnici Edi Rama, Bujar Nišani i Iljir Meta tamošnjim Albancima poručili prilikom posete tom kraju da sve svoje probleme rešavaju u organima Srbije, kao građani Srbije.

Stanković je u saopštenju, međutim, rekao da, uvažavajući interese svojih građana, država nema pravo da reaguje na provokacije, laži i manipulacije, već je obavezna da deluje odgovorno, profesionalno i civilizovano.

On je dodao da Koordinaciono telo ima ulogu i obavezu da koordiniše rad između lokalne samouprave i Vlade Srbije i drugih državnih organa, a da to Vladino telo nema izvršnu nadležnost koja podrazumeva kažnjavanje nezakonitih i drugih ponašanja.

Predstavnici pojedinih političkih partija kritikovali su ranije najavu održavanja manifestacije "Dani kapetana Lešija" u Bujanovcu, koja je posvećena jednom od lidera terorističke OVPMB Ridvanu Ćazimiju, koji je poginuo 24. maja 2001. godine u sukobu sa Vojskom Jugoslavije.

Uz podršku lokalnih vlasti u Bujanovcu, ta četvorodnevna manifestacija se održava od 2001. godine.

Stanković je ponovio da su Preševo, Bujanovac i Medveđa bile, jesu i da će ostati sastavni deo teritorije Srbije.

"U više navrata govorio sam na temu eventualnog pripajanja opština Preševo, Bujanovac i Medveđa teritoriji Kosova i Metohije i izneo mišljenje koje se temelji na osnovu jedinstvenog stava državnih organa i uveravanja predstavnika međunarodne zajednice, koji se bave ovim pitanjem, da su te tri opštine bile, jesu i ostaće sastavi deo teritorije Republike Srbije", rekao je Stanković.

"Ne znam šta je potrebno tužilaštvu da reaguje"

Ministar odbrane Aleksandar Vulin pita šta je potrebno tužilaptvu da reguja u slučaju manifestacije kojojm će se u Bujanovcu tri dana, kako kaže, Ridvan Ćazimi, komadant OVPBM, terorista i dokazani ubica.

Podseća da je nedavno zabranjena projekcija filma "Balkanska međa" u Domu kulture u Bujanovcu i to pod, kako navodi, sramnim obrazloženjem da bi se mogla time uznemiriti osećanja Albanaca u Bujanovcu, a sada, dodaje, u Bujanovcu organizuje se slavljenja teroriste i rukovodstvo opštine ne brine da li će Srbi time biti uznemireni.

Komentarišući najavu obeležavanja "Dana kapetana Lešija" u Bujanovcu, ministar je rekao da je "OVPBM teroristička organizacija, te da niko ko je bio u njoj ne zaslužuje poštovanje.

Osim toga, kako navodi u saopštenju za medije, naša zemlja se ni u jednom sporazumu nije obavezala da će se uspomena na ubijene teroriste i raspuštenu, poraženu organizaciju slaviti i obeležavati.

"Ne znam šta je potrebno tužilaštvu da reaguje, ali jednom moramo pokazati da slavljenje ubica Srba u Srbiji, jednostavo nije dozvoljeno", zaključio je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: