Scenario američke investicione banke za Bregzit: Džonson premijer, izbori, pa opet odlaganje

Američka investiciona banka "J P Morgan" podigla je verovatnoću Bregzita bez sporazuma sa 15 na 25 procenata.

Izvor: B92

Utorak, 21.05.2019.

17:53

Scenario američke investicione banke za Bregzit: Džonson premijer, izbori, pa opet odlaganje
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

"J P Morgan" navodi da je njihov osnovni scenario da će Boris Džonson postati premijer, nakon čega slede opšti izbori, a potom još jedno odlaganje izlaska Britanije iz EU do kraja godine.

"J P Morgan" je takođe povećao verovatnoću produženja roka iz člana 50 Lisabonskog sporazuma (o napuštanju Unije) na 60 odsto sa ranijih 50 procenata, a istovremeno je smanjio verovatnoću izlaska zemlje iz EU pod uslovima iz sporazuma o Bregzitu premijerke Tereze Mej na 15 posto sa prethodnih 35 odsto, izveštava Rojters.

Glavni ekonomista "J P Morgana" Malkolm Bar naveo je u dopisu upućenom danas klijentima banke da je njihov osnovni scenario sledeći:

"Boris Džonson postaje premijer početkom septembra na platformi 'ako moramo idemo bez sporazuma'. EU odbija njegov glavni zahtev - uklanjanje zaštitnog mehanizma iz Sporazuma o povlačenju. Donji dom parlamenta pokreće zakonodavni proces kako bi prisilio Džonsona da traži produženje člana 50, a Džonson saziva opšte izbore u nastojanju da dobije podršku za svoj pristup.

"Ujedinjeno Kraljevstvo i EU postižu dogovor da produže član 50 do kraja decembra kako bi se omogućilo održavanje opštih izbora, nakon čega bi usledili pregovori", naveo je Bar u dopisu klijentima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: