Proglašena vanredna situacija u Ivanjici, Čačku, Lučanima i Boljevcu

U Srbiji je do sada zbog nevremena praćenog gradom i jakom kišom, u tri lokalne samouprave proglašena vanredna situacija

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.05.2019.

16:17

Proglašena vanredna situacija u Ivanjici, Čačku, Lučanima i Boljevcu
Foto: Depositphotos/MrTwister

U Srbiji je do sada zbog nevremena praćenog gradom i jakom kišom, u tri lokalne samouprave proglašena vanredna situacija, i to u pojedinim mesnim zajednicama u Čačku i većem broju mesnih zajednica u opštini Lučani, a još je na snazi i u Boljevcu, kažu za Tanjug u Sektoru MUP-a za vanredne situacije.

"Danas je relativno mirno. Po prognozama, očekuju se ponovo pljuskovi, tako da može biti problema i sporadičnih izlivanja vode", rekao je nacelnik Uprave za upravljanje rizikom Živko Babović.

Posle grada i jake kiše, u nedelju uveče vanredna situacija proglašena je u 22 seoske mesne zajednice u opštini Lučani od ukupno oko 30 mesnih zajednica, i u 19 mesnih zajednica u Čačku od ukupno 69 mesnih zajednica.

"U nedelju uveče je u opštini Lučani i Gradu Čačku zbog velike količine grada i kiše došlo do problema u kanalizacionim sistemima i do izlivanja vode, a veliku štetu su pretrepeli voćnjaci i povrtnjaci", rekao je Babović, dodajući da te lokalne samouprave nisu tražile pomoć Sektora za vanredne situacije.

Kako je rekao, procenu pričinjene štete utvrđuju opštinske komisije.

Problematično je bilo u nedelju uveče na teritoriji beogradske opštine Lazarevac, a Babović navodi da je Sektor za vanredne situacije intervenisao i pomogao na otčepljavanju kanalizacionih instalacija koje su bile zagušene zbog ogromne kolicicne vode.

Dodao je da je u toj beogradskoj opštini bilo problema i zbog odrona lokalnih puteva.

Vanredna situacija je od 15. maja na snazi u Boljevcu kod Zaječara, gde su, naveo je Babović, pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali i pomogli lokalnoj samopravi.

Proglašena vanredna situacija u Ivanjici

Na teritoriji opštine Ivanjica proglašena je danas vanredna situacija posle vremenskih nepogoda koje su protekle nedelje pogodile tu opštinu.

Odluku o uvođenju vanredne situacije doneo je predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović na sednici Štaba za vanredne situacije na kojoj je razmatrano stanje na terenu nakon burne nedelje praćene mrazom, snegom, gradom i olujnim vetrom.

Zamenik predsednika opštine Momčilo Mitrović izjavio je za agenciju RINA da je nevreme koje je pogodilo opštinu pričinilo velike štete na malinjacima, zasadima voća i nekategorisanim seoskim putevima.

Mitrović je rekao da je od 19 mesnih zajednica, 16 pogodilo nevreme, tako da je, kako je naveo, bilo logično da se donese zaključak da se proglasi vanredna situacija na celoj teritoriji opštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: