Iran i SAD na korak od sukoba: Rohani traži ratna ovlašćenja

Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je grupi imama da traži proširena, ratna izvršna ovlašćenja kako bi bolje odgovorio na "ekonomski rat".

Izvor: Beta

Utorak, 21.05.2019.

10:28

Iran i SAD na korak od sukoba: Rohani traži ratna ovlašćenja
Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Taj "rat", podsetimo, pokrenut je povlačenjem SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma velikih sila i Teherana i američkim sankcijama, a iz dana u dan se zaoštrava.

Iranska državna agencija IRNA javila je sinoć da je Rohani kao primer naveo rat sa Irakom 80-ih godina prošlog veka, kada je ratni vrhovni savet mogao da zaobiđe druge grane vlasti u donošenju odluka o ekonomiji i ratu, prenosi Asošiejted pres.

IRNA nije navela koja nova ovlašćenja Rohani traži, ali je prenela njegove reči da su Iranu "potrebna takva ovlašćenja".

Rohani je rekao i da se Iran suočava s problemima bez presedana u "bankarstvu i prodaji nafte", ali da je zemlja "ujedinjena u stavu da treba pružiti otpor SAD i sankcijama".

Tenzije između Vašingtona i Teherana porasle su otkako su SAD prošle godine napustile međunarodni nuklearni sporazum i obnovile sankcije koje su izazvale krizu iranske ekonomije.

Tim sporazumom sa SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute medjunarodne sankcije.

SAD su pre dve nedelje poslale bombardere i grupu nosača aviona u Persijski zaliv zbog navodne, još uvek neprecizirane pretnje Irana, a američki predsednik Donald Tramp juče je izjavio da će se Iran suočiti sa "zvaničnim krajem" ako ponovo zapreti Vašingtonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: