Đurić: Saopštenje zemalja Kvinte čudan način da se čestita ubedljiva pobeda

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić ocenio je večeras zajedničko saopštenje zemalja Kvinte kao "čudan način da se čestita čista i ubedljiva pobeda".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.05.2019.

21:15

Đurić: Saopštenje zemalja Kvinte čudan način da se čestita ubedljiva pobeda
Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Srbi su i na ovim izborima nedvosmisleno potvrdili da žele politiku saradnje sa Beogradom, poručio je na Fejsbuku Ðurić povodom izbora za predsednike opština i gradonačelnike četiri opštine na severu KiM.

"Takvi rezultati se možda ne dopadaju svima, ali to je demokratija. A ljutnja i bes nisu baš odraz diplomatije. Jedini ko zastrašuje Srbe na KiM jesu ekstremisti iz Prištine. No, diplomate kvinte najčešće pred time zatvaraju oči. Dokle više sa tim dvostrukim aršinima?!", istakao je Ðurić.

Ambasade Francuske, Nemacke, Italije, Velike Britanije i SAD su prethodno u zajedničkom saopštenju navele da je izborni proces u četiri opštine na severu KiM protekao u mirnoj atmosferi, ali podsećaju da "još ima nerešenih pitanja koja su pratila izborni proces 2017."

U saopštenju se navodi da "ambasade prisećaju nalaza Izborne posmatračke misije Evropske unije (EOM) iz 2017. godine, koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja u mnogim područjima gde žive kosovski Srbi, posebno političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi".

Zemlje Kvinte pozivaju na rešavanje nedostataka izbora

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD ocenile su da je izborni proces u četiri opštine na severu KiM protekao u mirnoj atmosferi, ali podsećaju da "još ima nerešenih pitanja koja su pratila izborni proces 2017".

U zajedničkom saopštenju se navodi da se "ambasade prisećaju nalaza Izborne posmatracke misije Evropske unije (EOM) iz 2017. godine, koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja u mnogim područjima gde žive kosovski Srbi, posebno političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi".

"Ovi nedostaci, kao i zahtevi za ažuriranje biračkih spiskova i razjašnjavanje procedura, ostaju nerešeni i dovode do ograničene izborne konkurentnosti i ograničene političke participacije čime se pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu u tim podrucjima", kaže se u saopštenju zemalja Kvinte.

Ambasade pozivaju sve relevantne aktere, uključujući institucije i političke partije iz celog spektra da hitno reše ove nedostatke sprovođenjem preporuka Izborne posmatračke misije Evropske unije, prenosi RTK na srpskom jeziku.

"Ohrabrujemo građane i civilno društvo da pozovu na odgovornost političke partije na osnovu preuzetih obaveza iz zajedničke deklaracije u Skupštini Kosova u aprilu 2019. godine u cilju jačanja izbornog procesa. Takođe pozivamo one koji su izabrani da preuzmu svoje pozicije i obavežu se na zastupanje interesa svojih zajednica bez smetnji", navodi se u saopštenju ambasada zemalja Kvinte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: