Izbori na Kosovu protiču mirno: Izlaznost do 11 časova 15,58 odsto

Član CIK-a Stevan Veselinović je izneo i podatke o izlaznosti do 11.00 časova, navodeći da je izlaznost u severnom delu Kosovske Mitrovice bila 15,58 odsto.

Izvor: Beta

Nedelja, 19.05.2019.

08:00

Izbori na Kosovu protiču mirno: Izlaznost do 11 časova 15,58 odsto
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ

Prema njegovim rečima, do 11.00 sati u Leposaviću je glasalo 17,96 odsto ili 3. 262 glasača, u Zvečanu 16,12, odnosno 1. 488, a u Zubinom potoku 13,76 odsto upisanih ili 1.174 birača.

U opštinama Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i severna Kosovska Mitrovica danas se održavaju vanredni izbori za gradonačelnike.

Za mesto gradonačelnika četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom nadmetaće se Srpska lista, Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova (PDK) sa ukupno 12 kandidata.

Portparol Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjmir Eljezi izjavio je ranije da će na dan glasanja u četiri opštine biti otvorena 44 biračka centra sa 87 glasačkih mesta.

Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je vanredne izbore na severu Kosova za 19. maj pošto su srpski gradonačelnici dali ostavke na svoje funkcije 27. novembra prošle godine zbog odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, kao i zbog pokušaja hapšenja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Srpski član CIK-a Stevan Veselinovića rekao je da su jutros otvorena sva biračka mesta u četiri opštine na severu Kosova gde se održavaju izbori za gradonačelnike.

On je Tanjugu rekao da su prema informacijama koje ima sva biracka mesta otvorena u 7.00 sati, a da se još čeka izvestaj iz Leposavića, ali da je i tamo sve u redu, samo da izveštaj kasni.

Prema njegovim rečima, od jutros nije bilo nikavih problema na biračkim mestima. Kaže i da je izborni materijal dostavljen na vreme svim birackim mestima, a da će CIK u toku dana odrzavati konferencije za novinare na kojima će saopštavati podatke o izlaznosti.

Veselinović je naveo i da kosovska policijska sluzba obezbedjuje biracka mesta, a prema njegovim infirmacijama, pojacano je prisutvo kosovske policijske sluzbe na severu. Kako je rekao, glasovi će se prebrojavati u biračkim mestima i biti dostavljeni opštinskim službenicima, a zatim CIK-u.

Rezultati se očekuju oko 22.00 časa, s obzirom na to da nema veliki broj glasača. Izbore na biračkim mestima posmatraju predstavnici OEBS-a, evropskih ambasada, nevladine i političke organiozacije.

U centru Kosovske Mitrovice već se okupioi veliki broj birača koji očekuju kandidata Srpske liste za gradonačelnika Gorana Rakića koji će glasati u Tehnickoj skoli u Mitrovici.

Inače, na biračkim mestima nema gužvi, a prvi glasači uglavnom su strariji građani. Biračka mesta na kojima se biraju gradonačelnici četiri opštine biće otvorena do 19.00 sati.

Gradonačelnici se biraju u Leposaviću, Zubinom potoku, Zvečanu i severnoj Kosovskoj Mitrovici. Kandidat za gradonačelnika Leposavića iz Srpske liste je Zoran Todić, Zubinog Potoka - Srdjan Vulović, Zvečana - Vučina Janković i Severne Mitrovice - Goran Rakić.

Na vanrednim izborima nastupiće i kandidati Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Glasa se na 87 biračkih mesta, a u okviru 44 biračka centra upisano je oko 58.000 registrovanih glasača.

Raseljeni sa KiM iz Kraljeva krenuli na glasanje

Raseljeni sa Kosova i Metohije koji žive na području Kraljeva jutros su krenuli da glasaju na izborima za četiri opštine na KiM.

Kako prenosi regionalna RTV Kraljevo, oni su autobusima, kombijima i privatnim automobilima krenuli da ispune svoju građansku dužnost.

U pratnji raseljenih je i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, koji je rekao da će raseljeni glasati u Leposaviću, Zubinom potoku i severnoj Kosovskoj Mitrovici.

On je naveo da na glasanje gradjani idu sa nekoliko autobusa ali i privatnim automobilima.

"Nadam se da ćemo odbraniti interese Srbije i dati podršku koju predsednik Aleksandar Vučić vodi u vezi Kosova i Metohije", rekao je Simović.

Radović: U Mitrovici mirno, policija obezbeđuje biračka mesta

Portparol policije za sever Kosova Branislav Radović izjavio je za Tanjug da je u Kosovskoj Mitrovici, gde se danas održavaju izbori za gradonačelnika, mirno i da glasačka mesta obezbeđuje policija.

On je naveo da su biračka mesta pokrivena “maksimalnim brojem policajaca”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: