Samoopredeljenje ponovo o "genocidu srpske države na Kosovu"

Opozicioni pokret Samoopredeljenje zatražio je da se zakonom formira Institut za kako se navodi, istraživanje genocida srpske države na Kosovu.

Izvor: Beta

Subota, 18.05.2019.

23:45

Samoopredeljenje ponovo o
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Poslanik Samoopredeljenja i bivši ombudsman Kosova, Sami Kurteši kazao je da se ta stranka zalaže i za formiranje stalne parlamentarne komisije koja će se baviti ratnim zločinima i koja bi predstavljala vezu Vlade Kosova i instituta.

"Zalažemo se i za formiranje posebne komore pri Tužilaštvu za ratne zločine, sa dovoljnim brojem tužilaca", kazao je Kurteši i dodao da će Samopredeljenje tražiti i da se usvoje posebna zakonska rešenja za zaštitu identiteta i podataka o žrtvama.

On je naveo da u okviru Policije Kosova treba da postoji posebna jedinica koja će se baviti istragama ratnih zločina.

"Zakonom bi jasno bio definisan mandat ove institucije koja bi imala zagarantovani budžet i u kojoj bi bili zaposleni 'sposobni ljudi'. Predlažemo i posebne treninge za sudije koji će suditi u slučajevima 'genocida' Srbije", kazao je poslanik Samoopredeljenja.

Pri Ministarstvu pravde Kosova je do pre dve godine postojao Institut za ratne zločine, koji je formirala Vlada Kosova.

Sadašnji ministar pravde Abeljard Tahiri je pre više od godinu dana pretvorio institut u Departman za ratne zločine.

Studenti traže da se crkva pretvori u Muzej genocida

Predsednik studentske organizacije Univerziteta u Prištini "Studentska demokracija", Medžit Ramusa je danas zatražio da se Muzej genocida koji treba da se formira locira u pravoslavnoj crkvi koja se nalazi u kampusu Univerziteta "Hasan Priština" u Prištini.

On je danas za KTV izjavio da je protiv ideje predsednika kosovskog parlamenta da Muzej bude smešten u okviru objekta bivše Crepo ciglane u Prištini.

Najavio je početak potpisivanja peticije za koju, kako je rekao, ima podršku i studentskog parlamenta.

Predstavnici studenata UP su i pre tri godine izašli sa ovim predlogom ali on nije naišao na podršku institucija Kosova i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: