Izlila se reka u Niškoj Banji

Korito takozvanog Suvobanjskog potoka koje prolazi kroz Nišku Banju izlilo se nakon kiše koja je padala prethodnih dana i poplavilo nekoliko dvorišta.

Izvor: KCN online

Četvrtak, 16.05.2019.

17:44

Izlila se reka u Niškoj Banji
KCN online

Opštinski štab za vanredne situacije je brzo reagovao i u roku od dva sata otklonio opasnost.

Predsednik GO Niška Banja Dejan Jovanović kaže da je situacija za sada stabilna i apeluje na građane da ne bacaju smeće u reke i potoke, javlja KCN online.

Usled izlivanja korita, reka je poplavila nekoliko dvorišta, a pravovremenim postavljenjem džakova na svim kritičnim mestima sprečeno je da voda uđe i u domove. Predrag Kitić, stanovnik Niške Banje, ističe da je stanje reke uvek kritično nakon obilnih padavina i da se građani protiv toga bore čišćenjem i pregrađivanjem.

‘’Ovo nije jedini slučaj do sada, i ranije je dolazilo do zatvaranja kanala za odvod vode. Bez obzira što se kanal čisti, nanošenjem velike količine vode dolazi do začepljenja, a čim dođe do toga reka se izliva’’, kaže Kitić.

Predsednik GO Niška Banja Dejan Jovanović ističe da je situacija na Suvobanjskom potoku bila teža zbog toga što je velika količina smeća i plastičnih flaša zatvorila kanale koji odvode vodu ispod ulice, i apelovao na građane da više ne bacaju otpad u potoke i reke.

‘’Na teritoriji opštine Niška Banja ne postoji građanin koji nema redovan odvoz otpada. Kada smo došli ovde 2016. godine videli smo ko sve nema redovan odvoz otpada i dogovorili smo da svakom dolazi JKP Mediana ispred kuće i da mu odvozi otpad. Stvarno ne vidim potrebu tih ljudi što bacaju đubre po potocima. Prvo što nije lepo ni za turiste koji dolaze u Nišku Banju, a drugo što plastične flaše predstavljaju ozbiljan problem, jer su one lake, plivaju po vodi a zapreminski su velike. Kada 20-ak plastičnih flaša dođe do kanala za odvod vode onda se on zakrči’’, kaže Jovanović.

Korita Kutinjske i Jelašničke reke koja su prethodnih godina pravila velike probleme za sada su pod kontrolom, ističe Jovanović. Zbog kiše koja je do juče neprestano padala na jugu Srbije štabovi za vanredne situacije su u pripravnosti kako se ovakvi i slični slučajevi ne bi ponovili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: