"Imamo pravo da se branimo"

Iran nije zainteresovan za eskalaciju tenzija u regionu, ali ima pravo da se brani, poručio je ambasador te zemlje u UN Madžid Taht Ravanči.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.05.2019.

14:57

Foto: EPA-EFE/Abedin Taherkenareh

"Nismo zainteresovani za eskalaciju tenzija u našem regionu. Ako nešto pođe po zlu, svi gube", rekao je Ravanči u intervjuu za američku neprofitnu medijsku stanicu Nešenel pablik radio (NPR).

On je, ipak, naglasio da Iran ima pravo da bude spreman i da se brani, i optužio SAD i zemlje u regionu da šire "lažne optužbe" o Iranu, prenosi AP.

Na Bliskom istoku došlo je do porasta napetosti pošto su SAD objavile da povlače osoblje iz svoje ambasade u Iraku zbog "eksalacije tenzija sa Iranom", dok su Nemačka i Holandija odlučile da obustave vojnu obuku u Iraku, a Kuvajt da podigne pripravnost vojske na najviši nivo.

Upozorenje SAD usledilo je pošto je Vašington prošle nedelje saopštio da je otkrio navodne nove pretnje iz Irana Amerikancima i američkim interesim, prenosi AP.

Ujedinjeni Arapski Emirati nedavno su saopštili da su četiri naftna tankera kod istočne obale te zemlje bili meta sabotaža, dok su pobunjenici u Jemenu, saveznici Irana, izvršili koordinisani napad dronom na Saudijsku Arabiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: