Ameriku je zahvatila "epidemija" zakona o abortusu

Nakon Alabame i Mizuri usvoji zakon o zabrani abortusa, prenosi AP.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.05.2019.

11:33

Ameriku je zahvatila
Mark Wilson/Staff/Getty images

Zakon, kojim se ženama zabranjuje da abortiraju nakon osme nedelje trudnoće, glatko je prošao tamšnji Senat, kojim rukovode republikanci. Taj zakon ipak, ima izuzeta, sličan onom u Alabami, da se abortus može obaviti i nakon osme ndelje, samo u izuzetnim slučajevima, odnosno iz medicinskih razloga.

Ameriku je tako zahvatila "epidemija" usvajanja zakona kojima se ženama zabranjuje da abortiraju, čak i u slučajevima ako su silovane. Do sada su takve zakone usvojile američke savezne države kentaki, Misisipi, Ohajo, Džordžija, a pre MIsurija to je učinila Alabama, čija guvernerka je danas stavila potpis na taj zakon i tako ga "pečatirala".

"Za brojne pristalice ovog zakona, radi se o snažnom testamentu o dubokom ubeđenju Alabamaca da je svaki život dragocen i da je svaki život sveti poklon od Boga'', poručila je republikanska guvernerka.

Američka federacija za planirano roditeljstvo, međutim, zarekla se da će da ospori zakon na vrhovnom sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: