Igra "iranskih" živaca

Iran ostaje posvećen obavezama koje ima prema međunarodnom nuklearnom sporazumu iz 2015, izjavio ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.05.2019.

09:01

Igra
Foto: Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool

Iran je maksimalno uzdržan, uprkos činjenici da se Vašington povukao iz Zajedničkog sveobuhvatog akcionog plana (JCPOA) prošlog maja, rekao Zarif je na početku sastanka sa japanskim ministrom spoljnh poslova Taroom Konoom, preneo je Rojters.

Iran se sporazumom obavezao da će ograničiti zalihe obogaćenog uranijuma a SAD, Evropska unija i UN su zauzvrat obustavile ekonomske sankcije.

Sporazum, koji se zvanično zove Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA) su potpisale pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (SAD, Britanija, Francuska, Kina i Rusija) i Nemačka.

Do porasta napetosti na Bliskom istoku došlo je nakon što je američka ambasada u Iraku saopštila da je od Stejt departmenta dobila naređenje da sve osoblje, koje nije neophodno, odmah napusti tu zemlju zbog pojačanih tenzija sa Iranom.

Agencija navodi da su ove nedelje dronovi natovareni eksplozivom pogodili dve crpne stanice nafte za Istočno-zapadni naftovod, što je Saudijska Arabija nazvala "terorističkim aktom" čiji je cilj globalno snabdevanje naftom.

Nakon što je Nemačka juče obustavila vojnu obuku u Iraku zbog povećanih tenzija u regionu i holandska vlada je suspendovala misiju u Iraku, čiji je cilj bio pružanje bezbednosne pomoći lokalnim vlastima.

Kako se navodi osoblje holandske vojske je u saradnji sa drugim stranim trupama pomagalo u obuci iračkih snaga u Erbilu na severu Iraka.

U izveštaju nema više detalja o ovakvoj odluci Holandije, ali je portparol nemačkog ministarstva odbrane odluku Nemačke određenim naznakama o postojanju rizika od napada koji bi imao podršku Irana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: