Ovo je prvi interseksualac koji je dobio lična dokumenta

Sve više država dopušta građanima da odaberu treći pol na službenim dokumentima, među njima su neke američke savezne države, Nemačka, Pakistan i Nepal.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2019.

23:23

Ovo je prvi interseksualac koji je dobio lična dokumenta
Ilustracija: Depositphotos/Iakov

Prvi Austrijanac koji je dobio službene dokumente s označenim trećim polom, pored muškog i ženskog, pohvalio je taj čin kao priznanje za sve one koji se ne identifikuju kao muškarci i žene.

"Prvi put u životu osećam da me zakon priznaje", rekao je Aleks Huergen koji je interseksualac, osoba rođena s atipičnim hromozomima ili polnim obeležjima.

"Dosad u društvu nije bilo mesta za ljude koji nisu ni muško ni žensko", dodao je. Nakon trogodišnje pravne bitke, Huergen sada ima pasoš s oznakom pola "X" umesto "M" (male, muško) ili "F" (female, žensko) i rodni list na kojem piše "ostalo". Ustavni sud je 2018. odredio da državni zakoni dopuštaju dodavanje više od dva pola na ličnim dokumentima. Sve više američkih saveznih država i zemlje poput Nemačke, Pakistana i Nepala dopuštaju građanima da odaberu treći pol na službenim dokumentima. Propisi koje je 2018. donelo austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova nalažu da dete čiji se pol ne može odrediti treba na rodnom listu da ima označenu opciju "otvoreno" sve dok odluku o tome ne donesu oni sami ili njihovi zakonski zastupnici.
Interseksualne se osobe mogu izjasniti kao "ostalo" na svome rodnom listu ako su im pre toga potvrdu dali medicinski stručnjaci, što aktivisti žele da ukinu. "Bila bi to velika trauma kada bih morao ponovno da idem kod lekara i puno interseksualnih osoba ima isto iskustvo", rekao je Huergen. Interseksualne bebe često su podvrgnute operacijama kako bi im se izgled i funkcija genitalija uskladili s muškim ili ženskim polom, što prema stručnjacima može dovesti do psiholoških poremećaja kasnije u životu. Medicinske nepotrebne operacije interseksualne dece bez njihovog pristanka zabranjene su u Malti i Portugalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: