"Vreme i da Pariz povuče priznanje Kosova"

Trinaest zemalja je promenilo odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, pa zašto ne bi i Francuska, kaže Aleksi Trud, istoričar.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.05.2019.

07:21

Photo by Mike Hewitt/Getty Images

Trud je jedan od pokretača peticije u Francuskoj za povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova. On najavljuje i pokretanje te inicijative u nacionalnoj skupštini.

"To bi bilo vrlo dobro radi rešavanja celokupne situacije u regionu Zapadnog Balkana. Jasno je da ovako ne može da se dođe do rešenja. Suštinska autonomija za Kosovo bi omogućila da se ubrzaju pregovori i prijem celog regiona u EU", rekao je Trud za sutrašnje "Novosti".

U suprotnom, pokrenuće se pitanje Bosne i Severne Makedonije što, kako dodaje, nikome nije u interesu.

Tekst peticije je samo u jednom danu potpisalo više od 1.500 ljudi, a cilj organizatora iz "Kolektiva za mir na Kosovu" kojem predsedava Trud, jeste da do početka jula i nastavka razgovora o budućnosti KiM u Jelisejskoj palati bude prikupljeno 100.000 potpisa i da se istovremeno pokrene velika nacionalna debata, pišu "Novosti".

"Želimo da se pre 1. jula i dolaska predsednika Aleksandra Vučića u Parizu održi rasprava u nacionalnoj skupštini Francuske o Kosovu. Već smo u kontaktu s određenim političarima kojima ćemo predati peticiju. U planu je da oni s njom izađu pred Komisiju za spoljne poslove parlamenta", rekao je on.

Trud veruje da bi to moglo da promeni situaciju navodeći da u Francuskoj nije bilo debate o priznavanju Kosova.

"Nikola Sarkozi je to sam odlučio jedne nedelje uveče, 17. februara 2008, uz zdušnu podršku svog ministra spoljnih poslova Bernara Kušnera. Ovo je prilika da se konačno o tome povede rasprava. Tim pre što je nekoliko skupštinskih misija u poslednje vreme podnelo alarmantne izveštaje o stanju ljudskih prava i sveukupno situaciji na Kosovu", istakao je Trud.

On je najavio da će sledeće nedelje imati kampanju u francuskim medijima, kao i da su posle evropskih izbora potpise obećali i mnogobrojni poslanici, regionalni savetnici, partijski zvaničnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: