Nemačka na udaru zbog zlostavljanja Avganistanca na deportacionom letu

Odbor za borbu protiv torture Saveta Evrope kritikovao je Nemačku jer je jednog avganistanskog državljanina podvrgla "prekomernom i neprikladnom" zlostavljanju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.05.2019.

20:24

Nemačka na udaru zbog zlostavljanja Avganistanca na deportacionom letu
Foto: EPA-EFE/MRATT KYAW THU

U izveštaju Evropski komitet za sprečavanje mučenja (CPT) naveo je da je nemački savezni policajac, koji je nadgledao povratni let 14. avgusta, "stisnuo" genitalije čoveka, a drugi mu nakratko onemogućio da diše, prenosi AP.

CPT je saopštio da je "uznemirenog" čoveka, koji je pokušao da se odupre deportaciji kada se ukrcao u avion, već držalo šest policajaca, od kojih ga je jedan "uhvatio za genitalije i više puta ih stisnuo da bi primorao čoveka da se smiri".

Prethodno je u izveštaju bilo navedeno da je drugi policajac stegao avganistanskog državljanina za grlo, "ometajući mu respiratorni trakt".

CPT je pozvao nemačke vlasti da okončaju takve mere i kritikovao ih zbog prakse da ljudima kojima je azil odbijen "u poslednjem trenutku daju obaveštenje o deportaciji".

Ipak, CPT je utvrdio da je deportacioni let - peti koji je odbor nadgledao - bio "dobro pripremljen i sproveden profesionalno" i istakao da nisu "primili nijedan navod o namernom zlostavljanju od policajaca".

Zlostavljanje se dogodilo na deportacionom letu iz Minhena za Kabul prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: