EU poruka nade i jedinstva

Lideri EU 27 na smitu u rumunskom gradu Sibiu usvojiće Deklaraciju posvećenu prioritetima EU u narednih pet godina.

Izvor: B92

Sreda, 08.05.2019.

17:04

EU poruka nade i jedinstva
Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

Prema nacrtu Deklaracije EU članice će se obavezati na jedinstvo, solidarnost, zaštitu evropskih vrednosti i građana i jaču ulogu Evrope u svetu.

Označen kao samit na kome će se isključivo razgovarati o ”pozitivnoj agendi za budućnost”, samit EU 27 u gradu Sibiu trebalo bi da se fokusira na Stratešku agendu i određivanje prioriteta i pravaca EU u narednih pet godina.

U Briselu je najavljeno da će EU lideri zajedno sa šeficom EU diplomatije 9. maja prvo razmotriti ”spoljnu dimenziju” prioriteta politike Unije, a zatim i ”unutrašnju”.

Iako se naglašava da ovaj neformalni sastanak lidera 27-ce ( bez Velike Britanije) dolazi neposredno pred evropske izbore, ali i tačno na 15 godišnjicu ”velikog proširenja” Unije, agenda ne predviđa razgovore o daljem širenju Unije na Zapadni Balkan.

Nacrt Deklaracije iz Sibiua govori da će se EU lideri obavezati da u narednom periodu ”brane jednu Evropu” i da neće biti mesta za podele protivne zajedničkom interesu.

”Obavezujemo se da ćemo ostati ujedinjeni u dobru i zlu. Da ćemo pokazati solidranost u trenucima potrebe, da ćemo stajati zajedno i govoriti jednim glasom”, stoji u nacrtu teksta Deklaracije.

Lideri EU 27 obavezaće se na traženje zajedničkih rešanja kao i zaštitu evropskog načina života, demokratije i vladavine prava.

”Nastavićemo da slušamo brige i nade svih Evropljana, Uniju približavamo građanima i delujemo odlučno i ambiciozno”, jedna je od tačaka Deklaracije.

Nacrt Deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena sutra na nefromalnom samitu EU u Sibiu govori i o podržavanju principa pravednosti u svim oblastima počev od tržišta rada, ekonomije, socijalnih pitanja, digitalne transformacije.

Nastavićemo da samnjujemo razlike međju nama i uvek ćemo pomagati najranjivijim Evropljanima, stavljajući ljude ispred politike”, stoji u tekstu Deklaracije.

EU će se obavezati da za svoje planove i akcije obezbedi adekvatna sredstva kako bi se izborila sa izazovima 21. veka i obezbedila ubudućnosti za generacije Evropljana koje dolaze.

Lideri EU 27 obavezaće se da će svojim politikama, ali i saradnjom sa međunarodnim partnerima štiti svoje građanje kao i da će biti odgovoran liider na globalnoj sceni u ciloju očuvanja pravnog poretka, ali borbe protiv klimatskih promena.

Unija je danas jača nego što je bila juče i mi želimo da jačamo njenu snagu za sutra. U duhu Sibiua i nove Unije od 27 članica jeste da kao jedan prihvatimo zajedničku budućnost”, stoji u zaključku nacrta Deklaracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: