Maduro koristi paravojnu formaciju za odbranu vlasti?

Svedoci incidenta kod Ministarstva saobraćaja u Karakasu tvrde da su vatru otvorili pripadnici paravojne formacije koja podržava Nikolasa Madura.

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2019.

23:14

Maduro koristi paravojnu formaciju za odbranu vlasti?
Tanjug/AP Photo/Fernando Llano

Podsetimo, ranije je objavljeno da je policija ušla u oružani sukob sa neidentifikovanom grupom ljudi koja je pucala iz zgrade Ministastva.

Rosa Serano, 55-godišnjakinja je istakla za Gardijan da su pripadnici Kolektivosa pucali na ljude koji su demonstrirali na ulici.

“Jedna devojka je ranjena. Oni nas napadaju, a potom odvode taoce u zgrade ministarstava. Ne plašim se jer se borim 20 godina protiv ovoga, došlo je krajnje vreme“, navela je Seranova.

Kolektivosi su ekstremno levičarska organizacija sa paravojnim svojstvima i podržavaju Ujedinjenu socijalističku partiju Venecuele, predsednika Nikolasa Madura i aktuelnu administraciju.

Ta organizacija je optužena za otmice, krijumčarenje oružja i ubistva i deluje u siromašnim područjima, nastala je tokom ’60. godina prošlog veka, a “procvat“ je doživela tokom vlasti Uga Čavesa.

“Njihova moć je počela da raste od 2002. godine, kada je Čaves doneo odluku da mu je potrebna bezbednosna sila nezavisna od vojske, kako bi se suočio sa opozicijom, a 2006. godine su dobili oružje i novac od države“, prenose mediji.

Dodaje se i da deo Kolektivosa radi na pomoći dečjim centrima i organizuje sportske programe, a uz to svaki član je na dan izbora dužan da obezbedi deset glasova.

“Mali deo grupa je okrenut ka dobrotvornim akcijama, većina je kriminalizovana“, preneli su mediji, a 2019. godine je u Narodnoj skupštini aktivnost Kolektivosa označena kao “državno sponzorisani terorizam“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: