Pokušaj državnog udara u Karakasu; Erdogan: Izbori su presudni u demokratijama

U Venecueli je u toku pokušaj državnog udara, ali pripadnici vojske ne odustaju od podrške predsedniku Nikolasu Maduru.

Izvor: Blic

Utorak, 30.04.2019.

21:05

Pokušaj državnog udara u Karakasu; Erdogan: Izbori su presudni u demokratijama
Foto: Tanjug/AP/Ariana Cubillos

Tezu o pokušaju državnog udara je izneo ministar za komunikacije Horhe Rodriges i naveo je da vlastima otpor pruža “mala grupa izdajnika iz redova vojnika“. Ministar odbrane Vladimir Padrino Lopes je istakao da vojska ostaje verna predsedniku.

Ovim povodom oglasili su se i mnogi svetski zvaničnici.

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je na Tviteru da pomno prati dešavanja u Venecueli, kao i da Amerika stoji uz narod Venecuele i njihove slobode.

Društvenim mrežama već neko vreme kruže objave da među demonstrantima ima povređenih, a britanski "Gardijan" je preneo izveštaj njihove novinarke koja tvrdi da je među njima i dvadesetpetogodišnji Vikrot Zabala, koji ima povrede od gumenih metaka duž leđa i po rukama. Navodno, njega je gađala vojska dok je pomagao ljudima da se sklone sa auto-puta. On je optužio vojsku da nije samo koristila gumene metke, nego da je ispalila i standardnu municiju na demonstrante.

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Hose Valencija objavio je na Tviteru kratko saopštenje u kom je naveo da je njegova zemlja uz Gvaida, a slična poruka osvanula je i na zvaničnom nalogu peruanskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Vlada Ekvadora obnavlja svoju čvrstu podršku predsedniku Huanu Gvaidu tokom teških vremena za Venecuelu. Nadamo se mirnoj tranziciji bez prolivene krvi. Podržavamo sve međunarodne napore u tom domenu", naveo je Valencija.

Peru je, u donekle oštrijoj poruci, naveo: "Potpuno podržavamo predsednika Huana Gvaida u njegovoj borbi da povrati demokratiju u Venecuelu. Madurova uzurpacija i diktatorski režim moraju da se završe".

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro napisao je na Tviteru da pomno prati situaciju u Venecueli i ponovio svoju podršku "demokratskoj tranziciji".

"Brazil je na strani naroda Venecuele, predsednika Huan Gvaida i oslobođenja građana", naveo je.

Istovremeno, njegov sin Eduardo koji je na čelu Komiteta za spoljne poslove Kongresa okrivio je Hezbolah i kubanske vojnike da pomažu Maduru da ostane na vlasti, pa dodao da se nada da će biti poražen.

Grupa građana okupila se ispred venecuelanske Ambasade da iskaže podršku Gvaidu, odnosno da ispolji nezadovoljstvo Madurovom vladavinom. Mogli su da se čuju povici da se "borba nastavlja".

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je pozvao na "promenu režima" u Karakasu, pa optužio Kubu da kontroliše trenutnu vlast Venecuele.

On je pozvao Madurove zvaničnike da promene svoj stav i da podrže Gvaida "ako im to dozvole Kubanci". Takođe je osporio navode da je u pitanju pokušaj vojnog puča jer je, kako kaže, legitimni predsednik dao naređenje vojsci: "Jasno je da ovo nije puč. Mi priznajemo Gvaida kao legitimnog predsednika Venecuele".

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je danas pokušaj državnog udara venecuelanskog opozicionara Huana Gvaida koji kaže da je okupio vojnike protiv predsednika Nikolasa Madura.

"Kao zemlja koja se borila protiv državnih udara i poznaje negativne posledice koje oni proizvode osudjujemo pokušaj državnog udara u Venecueli", napisao je Erdogan na Tviteru i dodao da ceo svet treba da poštuje demokratski izbor naroda Venecuele.

Erdogan je siguran saveznik Madura koji je bio prvi strani vođa da mu je izrazio podršku posle neuspelog puča u Turskoj 2016.

Turski predsednik je osudio one koji pokušavaju imenuju "kolonijalnog guvernera" u Venecueli, misleći na opozicionara Huana Gvaida, koga su SAD i oko pedeset drugih zemalja priznale kao prelaznog predsednika.

"Treba da znaju da je jedini način da se utvrdi kako će se vladati nekom zemljom preko demokratskih izbora. Izbori su presudni u demokratijama", napisao je Erdogan.

Dok SAD pozivaju Rusiju da se ne meša u aktuelna dešavanja u Venecueli, Moskva upozorava SAD da bi mešanje Vašingtona u unutrašnja pitanja Venecuele moglo da izazove kolaps.

"Mogu da kažem: stavili smo Rusiji do znanja... da se sa najvećom ozbiljnošću u odnosimo prema akcijama koje je preduzela u Venecueli. Očekujemo da se Rusi neće mešati u ono što se dešava u Venecueli - a naročito sada, kada su u pitanju životi civila", rekao je Bolton.

On je odbio da kaže da li će predsednik Donald Tramp stupiti u kontakt sa Vladimirom Putinom tim povodom, prenosi Tas s. Sa druge strane, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da mnogi politički akteri u Vašingtonu ne vide štetnost puta na koji, kako kaže guraju celu ovu priču u Venecueli.

"Ako Vašington nastavi sa pokušajima mešanja u unutrašnje stvari (Venecuele), to može da izazove kolaps situacije", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: